Även i år tar länsstyrelsen i Västerbotten bort möjligheten att använda motorfordon, som skoter och bil, för att spåra och ringa lodjur inför jakt. Foto: Lars-Henrik Andersson

Klart för lodjursjakt i Västerbotten

Licensjakten på lodjur i Västerbotten kommer att omfatta 13 djur. Stammen har enligt länsstyrelsen minskat, men problem i rennäringen motiverar jakt.

Jakten börjar den 1 mars och Västerbotten har delats in i två jaktområden som täcker hela länet. Västra delen tilldelas en licens på åtta lodjur i kommunerna Sorsele, Storuman, Vilhelmina, Dorotea, Åsele, Lycksele och Malå.

I östra området som omfattar Skellefteå, Norsjö, Vindeln, Umeå, Robertsfors, Bjurholm, Vännäs och Nordmaling för tillsammans fem lodjur.

 

Fällor tillåtna

Även i år tillåts fällfångst, men det är fortsatt förbjudet att använda motorfordon för att leta efter lodjur inför jakt.

”Anledningen är att vi har sett vissa fall där jägare inte har följt de villkor som fanns för användningen av motorfordon. Jakten har också blivit effektivare på senare år, så motorfordon borde inte längre behövas,” säger Ulf Bergelin, biträdande enhetschef vid länsstyrelsen i Västerbotten på myndighetens hemsida.

 

Ska vara anmälda

Endast godkända fällor får användas, fällorna ska dessutom anmälas till länsstyrelsen senast den 28 februari och de ska vittjas minst två gånger varje dygn.

Här finns en länk till beslutet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev