Kartlägger sjukdomsspridning bland mygg och knott

Antalet allvarliga myggburna sjukdomar i Europa ökar – det visar statistik från Statens veterinärmedicinska anstalt. Nu inleds ett nytt forskningsprojekt som ska kartlägga vilka myggarter som finns var i Sverige. Projektet finansieras av EU och är ett samarbete mellan SVA och Acreto AB.

Vi har idag en ganska dålig uppfattning om var i landet som olika stickmyggor finns, den senaste sammanställningen över myggor i Sverige genomfördes 1977. För att öka våra möjligheter att hantera framtida utbrott av smittsamma sjukdomar som sprids via myggor, så behöver vi mer information om utbredningen. Samarbetet med Acreto ger oss en unik möjlighet att få in data från hela landet, säger Anders Lindström, forskare på SVA, i ett pressmeddelande.

Privatpersoner runt om i landet kommer att fånga in myggor via en myggbekämpningsprodukt (Mosquito Magnet) från Acreto. Myggfångsterna skickas sedan till SVA för analys där samtliga myggor analyseras och artbestäms.

Forskningsprojektet syftar till att få en rikstäckande uppfattning om myggpopulationen i Sverige och målsättningen är att kunna använda informationen i ett nationellt övervakningssystem för infektioner som sprids med stickmyggor. SVA vill även undersöka vilka miljöer som olika myggarter föredrar och kommer därför också att samla in information om naturen kring fångstplatserna.

Ytterligare ett syfte med projektet är att leta efter nya myggarter. Den mest kända av de nya arterna är Aedes albopictus, eller den asiatiska tigermyggan, som nu har spridit sig från medelhavsområdet upp till södra Tyskland.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev