Nu är Svensk Jakt nummer 11 på gång att levereras till samtliga prenumeranter. Foto: Lars Nilsson

Karl Hedin skjuter tolvtaggare i Svensk Jakt nr 11

Inom de närmaste dagarna levereras ett färskt nummer av Svensk Jakt till våra prenumeranters brevlådor.

I september 2018 följde Svensk Jakt med Karl Hedin på älgjakt utanför Vilhelmina där han sköt en fin tolvtaggare. Föga anade den erfarne jägaren att han en månad senare skulle gripas och häktas, misstänkt för att ha skjutit en varg. Karl Hedin friades i tingsrätten, men domen har överklagats till hovrätten.

 

Omslaget av Svensk Jakt pryds av en björn på en frostnupen myr. I tidningen kan du läsa om exakt hur björnen mer eller mindre stänger av kroppen för att klara den långa vintersömnen.

 

Fjälljaktsfrågan påverkar möjligheterna till jakt för svenska jägare på nästan ofattbart stora områden. Bara i Norrbotten handlar det om 4,2 miljoner hektar statlig mark ovanför odlingsgränsen. I Svensk Jakt nummer 11 granskar Lars-Henrik Andersson frågan.

 

Kronhjortens bröl fascinerar många som haft lyckan att få höra hjortens brunstläte, och det ligger flera avgörande faktorer i själva lätet. Brölet ska dels få hjorten verka stor inför konkurrenterna, men lätet triggar också igångsättningen av brunsten hos hindarna. Brölet kan du lyssna på här på Svenskjakt.se

 

Dovhjortens brunst berättar viltkännaren och illustratören Rolf Svensson om i bilder och bokstäver. Du kan även läsa spännande jaktupplevelser om var de största dovhjortarna sköts, där skyttarna berättar i detalj om hur det gick till när guldhjortarna fälldes.

 

En fartfylld dovjakt kan du läsa om från Vingåker i Södermanland där vi följer med syskonen Peder och Pernilla Jansson på en lyckad jakt med drever där det är mycket vilt i farten.

 

 

Alla detaljer är viktiga om du ska ut på skogsskidorna när snön lägger sig i stora delar av landet. En avgörande sådan detalj är bindningarna. I det här numret testar vi sex olika bindningar för skogsskidor.

 

Efter bössan är jaktkniven en av de viktigaste utrustningsdetaljerna för jägaren. I vår artikelserie har vi kommit fram till olika typer av jaktknivar och i vilket sammanhang de passar bäst.

 

I vapen- & skytteavdelningen berättar Ulf Lindroth vad du behöver veta för att handladda ammunition på egen hand. ”Den som faktiskt vill ta steget gör klokt i att hålla allt enkelt. Utrustningen behöver inte vara komplicerad för att leverera ett bra resultat på ett säkert sätt.”

 

I höstas kom Mikael Einarssons bok Kocken & Jägaren ut, en bok fylld med bra och enkla viltrecept som Mikael gärna lagar hemma till sin familj. I Svensk Jakt nr 11 tipsar han om goda recept på älgrostbiff, hjortskav på lägg och croque monsieur på tjälknöl.

Detta och mycket, mycket mer kan du läsa om i Svensk Jakt nr 11/2021.

 

Premiumartiklar

Som ordinarie medlem i Jägareförbundet eller prenumerant får du även tillgång till alla premiumartiklar på svenskjakt.se. Du kan också läsa E-tidning i mobil, läsplatta eller dator.

Genom att klicka på tidningsomslaget högst upp på hemsidan kommer du åt vår E-tidning. I den digitala tidningen hittar du samtliga lokala sidor från våra åtta olika utgåvor. Det finns dessutom ett sökbart tidningsarkiv från nr 2-3/2013.

 

Skaffa inloggning

Är du medlem, men har ännu inte skaffat ett konto på vår webbplats? Klicka här och följ instruktionerna. Det tar bara ett par minuter – sedan är du igång.

Vill du bli ordinarie medlem i Jägareförbundet?
Klicka då här, alternativt kontakta Jägareförbundets medlemsservice, medlem@jagareforbundet.se eller 020-22 00 10.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev