Kammarrätten i Sundsvall upphäver anslutningen av ett viltvårdsområde till ett älgskötselområde. Två markägare i viltvårdsområdet har överklagat beslutet. Foto: Johnny Olsson

Kammarrätten ogillar beslut om älgskötselområde

I mars 2017 tog länsstyrelsen i Västerbotten beslut om att ansluta ett viltvårdsområde till ett älgskötselområde. Två markägare i viltvårdsområdet överklagade beslutet. Kammarrätten i Sundsvall ger dem nu rätt och upphäver länsstyrelsens beslut.

Striden har handlat om viltvårdsområdets styrelse har rätt att ansluta hela området till ett älgskötselområde mot enskilda markägares vilja. Efter anslutningen till älgskötselområdet begärde männen, som äger två större fastigheter i viltvårdsområdet, utträde ur älgskötselområdet. Den 16 mars 2017 gick länsstyrelsen dem till viljes.

Men det var en kort seger.

 

Ändrat beslut

Tolv dagar senare tog länsstyrelsen ett nytt beslut där fastigheterna återigen var anslutna till älgskötselområdet, med motiveringen att männens fastigheter fortfarande ingick i  viltvårdsområdet.

Förvaltningsrätten har i en dom gett länsstyrelsen rätt.

Kammarrätten i Sundsvall gör en annan bedömning.

I domen slås fast att viltvårdsområdet inte har rätt att ansluta området till ett älgskötselområde med mindre än fullmakt från ingående fastighetsägare, och därför ska beslutet upphävas.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev