Publicerad 27 november 2015 - 09:56

Journalisten Gunnar Isacson är borta

Foto: Lotta Nilsson/NSD

Journalisten och författaren Gunnar Isacson har gått bort. Förutom sin dagliga gärning som lokalredaktör för Norrländska socialdemokraten, NSD, i Kalix var han under lång tid även medarbetare i Svensk Jakt.

Du läser nu en öppen artikel på Svenskjakt.se
Bli medlem med tidning

Gunnar Isacson var i praktiken tidningens norrlandsredaktör långt innan den tjänsten formellt inrättades och jag tillträdde den. Det var 1992. ”Vaktombytet” skedde vid en kort ceremoni på Arcusmässan i Luleå.
Gunnar var då redan pensionär, men fortsatte ändå troget att lämna nyheter, reportage och noveller till tidningen, så snart han tyckte han hade något som passade in.
Gunnar var född och uppvuxen i Påläng utanför Kalix, lantbrukarson och äldst i en stor syskonskara. Vi träffades första gången på ett seminarium i jakt- och viltvård för dagstidningsjournalister på Öster Malma. Då fanns bara slottsbyggnaden. Lambarth von Essen var skolchef och bodde på mittenvåningen. Gunnar och jag delade rum i södra flygeln. Gunnar jobbade på NSD, jag på Norran i Skellefteå. Vi hade mycket att prata om och höll sedan kontakt. 
Vi var inte alltid överens i de jaktliga sakfrågorna, men det var förtvivlat svårt att bli osams med den alltid lugne och underfundige Gunnar.

Gunnars uppväxtår handlade mycket om jakt och skogsliv, vilket han på ett mycket underhållande sätt skildrar i ungdomsmemoarerna ”Somrarna för länge sen”.  
Som författare debuterade han redan 1976 med ”Hem till min skog”, en samling jaktberättelser som blev en stor framgång. Sedan följde böckerna slag i slag. Det blev sammanlagt nio stycken.
Gunnar skildrade jakten på ett lågmält sätt, utan överord, vilket väl rimmade med hans personlighet. Han jäktade inte efter debatt och hade en mycket positiv människosyn. Men när en kvinnlig författare på 1970-talet kom ut med en antijaktbok, där jägarna beskrevs som presumtiva mördare, kunde inte ens Gunnar hålla igen. Han skrev en nedgörande recension i NSD, där han totalsågade boken och dess teser. Gunnar såg angreppet på jägarna som ett uttryck för den aggression som frodas i det urbaniserade samhället, där människorna förlorat kontakten med djur och natur.
Gunnar glömde aldrig sitt ursprung och förblev Kalixbygden trogen. De sista åren led han av försämrad syn. Han dog 6 oktober, bara en dryg månad innan han skulle ha fyllt 90.

Skribent

Daniel Sanchez

daniel.sanchez@svenskjakt.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen

Mina artiklar

För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram

Heta ämnen på Svenskjakt.se