Jenny Stenberg från Ursviken sköt en av de två sista björnarna i Västerbotten under årets licensjakt. Björnen fälldes i Näsvattnet, Storumans kommun. Foto: Privat

Jenny avslutade björnjakten i Västerbotten – sköt sin första björn

Premium

Björnjakten är nu avslutad i Västerbotten. Kvoten är fylld. Årets tilldelning var 85 björnar fördelade på två delområden.
I lördags fälldes den sista björnen. Det var Jenny Stenberg, Storuman, som fick se en dröm gå i uppfyllelse när en stor hanbjörn kom i pass.

Lars-Henrik Andersson Publicerad 19 september 2021 - 18:48

Klockan 10 i lördags morse avslutades årets licensjakt på björn i Västerbotten. Då fälldes de två sista björnarna på tilldelningen. Björnarna sköts i Näsvattnet utanför Storuman och i Dorotea.
Jenny Stenberg fällde en hanbjörn på 152 kilo.
– Det var speciell dag i går, säger hon när Svensk Jakt når henne under söndagen.
– Det var två björnar kvar på tilldelningen och vi beslutade på morgonen att göra ett sista försök, vi visste att det fanns björn i området. Hunden fick kontakt direkt med björn men det drog iväg men till sist fick hunden stopp på björnen och det blev ståndskall. Det var dock för risigt för hundföraren, som släppte en unghund för att försöka få fart på björnen, berättar Jenny.

 

Sprang mot passet

Björnen sprang därefter mot hennes pass.
– Jag hade glömt öronsnäckan till kommunikationsradion hemma, så jag slog av radion när jag såg på pejlen att hunden började närma sig mitt pass. Björnen hade fått ett försprång till hunden. Jag stod tyst och väntade och till slut hörde jag det prassla och förstod att den nu var nära. Björnen kom mot mig, men vinklade. Då trodde jag den sett mig, men den tvärvände, och skulle förbi mig. När björnen bara var 35 meter bort fick jag ett bra läge och sköt. Den föll på plats.
Jenny berättar att passet är strategiskt placerat mellan två myrar.

 

Jenny Stenberg och hundförare Johan Larsson vid den fällda björnen, en av de två sista som fälldes under årets licensjakt i Västerbotten. Foto: Privat

– Det blir en naturlig passage och björnen hade bestämt sig för att passera där.
För Jenny Stenberg var det första björnen.
– Jag har sett björn ett antal gånger och varit med på ett antal björnjakter och varit nära men aldrig så här nära. Det är en häftig jakt som ger lite extra puls.
Hundföraren heter Johan Larsson, Långnäset, och har två gråhundar.
– Det här var en dröm som jag haft sedan jag började jaga, säger Jenny Stenberg.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev