Jaktlycka för Unga jägare. Foto: Gustaf Halvarsson

Jättetjur fälldes på premiärjakt för ungdomar

Premium

I lördags anordnade Jägareförbundets nätverk Unga jägare Gävledala den första jakten på älg på en mark strax utanför Ludvika. Efter en halvtimme hade en av ungdomarna skjutit en udda 16-taggare!

Jaktdagen arrangerades i samarbete med Jägareförbundet Dalarna, som arrenderar marken det jagades på av Stora Enso.

Tidigare har förbundet i sin tur arrenderat ut älgjakten, men i år blev det ändring på den saken. Och först ut att jaga älg blev nätverket Unga jägare.

– Tilldelningen är två vuxna och två kalvar och det är extra roligt att de unga jägarna fick komma och jaga när samtliga älgar var lovliga, säger Gustaf Halvarsson, samordnare för Unga jägare Gävledala.

Kort varsel

Jakten annonserades ut med kort varsel. De sju platserna fylldes direkt och ungdomarna som deltog kom från Dalarna, Gävleborg och Södermanland.

Till premiärjakten hade det kommit lite snö och jägarna fick börja med att spåra några vargar som dessbättre gått ur området.

– Marken berörs av två vargrevir och vi hade tur att vargarna redan gått ut ur marken när vi skulle börja jaga. Annars hade vi tvingats gå med hundarna i band, säger Gustaf Halvarsson.

På pass

Snart satt sju ungdomar och tre ledare på pass. Två hundar släpptes och hundföraren Britta Lundh gick omedelbart på älg när en tjur av större modell kom förbi henne.

– Britta har jagat hela livet och lät bli att skjuta tjuren. Hennes jämthund hängde på älgen och jakten gick mot passkyttarna, berättar Gustaf Halvarsson.

Älgtjuren gick parallellt med passkedjan, men begick sedan ett misstag när han vinklade ut, precis där den unga jägaren Fredrik Stolt satt på ett vägpass.

– Han sköt två skott. Tjuren gick kanske 100 meter efter skotten innan det tog stopp, berättar Gustaf Halvarsson.

Drömstart

Älgjakten fick därmed en start som ingen nog riktigt ens vågat drömma om. Älgtjuren den unga ägaren sköt visade sig vara en udda 16-taggare med en vikt på 242 kilo!

– Fantastiskt roligt såklart! Det kan liksom inte bli bättre, säger Gustaf Halvarsson.

Det lilla jaktlaget fick därefter bryta jakten. Med gemensamma krafter lyckades de få ut den stora älgtjuren med handkraft och älgpulka.

Senare på dagen återupptogs älgjakten. Även i dagens andra såte kunde man ha fällt en älg, en kviga. Men eftersom bara kalv var lovligt i den såten kunde älgkvigan löpa vidare.

Gott om kronvilt

Även kronhind och kalv var lovligt för dagen, liksom vildsvin. Framför allt sågs väldigt gott om spår efter kronvilt.

– Vi kommer att arrangera fler jakter på den här marken för Unga jägare. Det kan mycket väl handla om kronvilt då, för det verkar det vara väldigt gott om i dem i det här området, säger Gustaf Halvarsson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev