Pontus Lundberg från Korssjön i Robertsfors kommun, fällde en jättebäver på torsdagskvällen. Foto: Nils Broman

Jättebäver fälld under uppsiktsjakt

Efter tre misslyckade försök kom chansen. När bävern bärgats och senare vägdes stannade vågen på 34 kilo. En riktig bjässe.

Jaktkamraten Nils Broman berättar om jakten, där nyblivne jägaren Pontus Lundberg under uppsiktsjakt sköt sitt första vilt. En bäver som kan vara ett rekord.

Nils Broman håller upp kompisens gigantiska bäver. Foto: Pontus Lundberg

”Vi hade jagat i fyra dagar där, men tyvärr misslyckats i tre. Men i går (torsdag den 5 maj, reds anm.) lyckades vi fälla den. Pontus har nyligen tagit jägarexamen, och det är hans första bäver. Han var rätt nervös de första tre gångerna han såg en bäver. Den här gången bad jag honom att slappna av och ta bättre stöd, gå underifrån och upp. Sedan satt skottet ! Då såg man hans leende direkt,” skriver Nils Broman, och fortsätter:

”Jag sa till honom att den där bävern är den största jag har sett, utan att veta om vikten på den, efter ha plumsat i vattnet och hämtat den från isen. Vi brukar åka ut vid niotiden, men i går kom vi lite senare än normalt, runt tiotiden, och bävern satt betydligt längre bort från oss. Vi fick smyga fram tills avståndet hamnade runt 150-160 meter. Efter att vi vägt bävern la vi den på marken och mätte längden. Nu i efterhand, när jag läste beskrivningen hur man ska mäta den, gjorde vi fel. Den är betydligt längre än 104 centimeter. Men den är den största jag har sett. Jag har jagat i sex år och min största bäver vägde 24,7 kilo. Jag är imponerad över hur stora de kan bli,” skriver Nils.

I röken

Nu är bävern flådd, köttet rensat för att rökas och skallen ska kokas och bedömas.

Svensk Jakt lyfter på kepsen och väntar på en bild av den monterade trofén.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay