Munkfors jaktvårdskrets har lyckats med medlemsvärvningen. Ordföranden Benny Lindroth kan glädja sig åt att ha fler medlemmar i kretsen än det finns jaktkortslösare i kommunen. Foto: Boo Westlund

Jaktvårdskretsen som går mot strömmen

Munkfors jaktvårdskrets i Värmland har lyckats bra med sin medlemsvärvning. Nu har kretsen fler medlemmar än antalet jaktkortslösare i kommunen.
– Jag hade varit nöjd med 50 procent av jaktkortslösarna, men vi har över 100 procent, säger Benny Lindroth, ordförande i Munkforskretsen.

Medlemsutvecklingen för hela Värmland är en dyster läsning. Vid en avstämning den sista februari har Värmland tappat 3,2 procent av medlemmarna det senaste året och är det län som tappat flest medlemmar i Svenska Jägareförbundet.

Men i Munkfors jaktvårdskrets ser man inga problem i medlemsvärvningen. Benny Lindroth och styrelsen i Munkfors jaktvårdskrets har under några år jobbat aktivt med sin medlemsvärvning.

 

Hela kommunen

Det har gett ett fantastiskt resultat. Nya medlemmar har tillkommit och för att få en bild av läget vände sig kretsen nyligen till Naturvårdsverket med frågan om hur många statliga jaktkortslösare det finns i Munkfors jaktvårdskrets.

Benny Lindroth. Foto: Boo Westlund

Frågan var lätt att besvara eftersom kretsen motsvarar hela Munkfors kommun.

– Det tog några dagar, och när jag fick svaret blev jag både glad och förvånad. Det finns 126 personer som löser statligt jaktkort i Munkfors kommun, och vi har just nu 133 medlemmar i kretsen, så det blir faktiskt lite mer än 100 procent, säger Benny Lindroth.

 

Äldre stannar kvar

Förklaringen kan enligt Benny Lindroth vara ett antal äldre jägare som valt att stanna kvar som medlemmar i Jägareförbundet, trots att de slutat jaga. Dessutom finns det medlemmar som bor utanför kommunen men har valt Munkfors jaktvårdskrets som sin krets därför att de jagar på marker i kretsen.

– En handfull, säger Benny Lindroth.

Oscar von Stockenström. Foto: Madeleine Lewander

Resultatet är ändå anmärkningsvärt, och på förbundsnivå har resultatet uppmärksammats.

– Det visar att det går att göra skillnad. Om alla kretsar värvar några nya medlemmar så ger det direkt ett positivt resultat. Munkforskretsen har verkligen visat att det är möjligt, säger Oscar von Stockenström, medlemsansvarig på Svenska Jägareförbundet.

 

Vägen till framgång

Svensk Jakt har tidigare berättat om kretsens lyckade värvningsarbete. Vägen till framgång har enligt Benny Lindroth varit enkel.

– Det handlar om att våga fråga och inte vara blyg. Att vi fokuserar på våra kärnfrågor och inte bara pratar varg. Vi pratar mycket klövvilt och hur vi kan få en bra förvaltning av älgstammen, säger Benny Lindroth.

Munkforskretsen ordnar ett jägarcafé en gång i månaden, kretsen informerar genom enkla utskick till medlemmarna och ibland bjuder man in föreläsare till bruksorten.

Munkforskretsen har hittat en modell för att värva och behålla sina medlemmar.

 

Orolig jaktvårdskonsulent

Säffle jaktvårdskrets ökar också i antal, men trenden är annars nedåtgående.

Jessica Larsson. Foto: Madeleine Lewander

Jessica Larsson, länsansvarig jaktvårdskonsulent i Värmland, är orolig över en utveckling där förbundet tappar medlemmar i samma takt som älgjakten försämras.

– Medelåldern är hög i jaktlagen och vi har svårt att rekrytera nya jägare, men jag har också en känsla av att det inte är lika viktigt för de yngre att vara med i en förening. Vi måste vara tydliga med varför det är så viktigt och att det är genom medlemskap i Jägareförbundet som vi kan påverka jakten i framtiden, säger Jessica Larsson.

 

Positiva undantag

Säffle och Munkfors är trots allt positiva undantag i sammanhanget.

Med över 100 procent av alla jaktkortslösare borde styrelsen i Munkfors jaktvårdskrets luta sig tillbaka och vara nöjd med situationen. Så många fler medlemmar finns knappast att värva. Men ordföranden håller inte med.

– Jo, några fler finns det allt. Jag vet att det finns några stycken som är medlemmar i riksjägarna, säger Benny Lindroth.

Toppen och botten i Jägareförbundets länsliga

Länen som ökar mest

Gotland 2,7 procent
Stockholm 2,2 procent
Uppsala och Södermanland 0,9 procent

Länen som minskar mest

Kalmar -1,7 procent
Blekinge -1,8 procent
Värmland -3,2 procent

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev