Nu kan kulskyttet komma igång i Södertälje igen efter en seg rättstvist. OBS! Bilden är från en annan skjutbana. Foto: Lars-Henrik Andersson

Jaktvårdsförening vann tvist om skjutbana

Premium

Nu kan kulskyttet vid Södertälje jaktvårdsförenings skjutbana återupptas, fastslår en dom i Kammarrätten i Stockholm efter att föreningen överklagat ett beslut i förvaltningsrätten.

Även om bara några få skyttedagar återstår för säsongen, är ordförande Lennart Henrysson i Södertälje jaktvårdsförening glad över beskedet.

– Nu har vi fått upprättelse i alla fall på en punkt vad gäller kulbanorna, säger han till Svensk Jakt.

 

Anmälan från granne

Föreningens problem grundar sig i en anmälan från en privatperson, en nyinflyttad granne i huset närmast skjutbanan. Ett hus som dessförinnan stått tomt i ungefär tio år.

– Vi har hållit på i sex år med det här. Det finns en dom från Mark- och miljööverdomstolen också. Vi vann hela det överklagandet. Det slutade i att banan, som är från 1960-talet, klassades som gammal och inte som nyanlagd som grannen hävdat. Vi ska inkomma med förslag om hur bullret ska dämpas, säger Lennart Henrysson och fortsätter:

– Vi har gjort en ny bullerberäkning och fått en kostnadsberäkning för den byggnation som akustikerna räknat fram att vi ska göra. Vår målsättning är max 65 decibel, då klarar vi målet även för nyanlagda banor.

 

Möte på tisdag

Förslaget har presenterats för Södertälje kommun.

– Jag har ett möte med samhällsbyggnadskontoret och miljökontoret på tisdag, då ska vi diskutera kostnaderna för detta. Får se vad vi kan hitta för att kunna göra det bästa möjliga för att inte störa, säger Lennart Henrysson, som dock inte är optimistisk vad gäller ekonomiska bidrag från Södertälje kommun.

 

Utan anmärkning

Det är enbart kulskyttet som har berörts av den rättsliga processen. Polismyndighetens tillstånd för kulskyttet överklagades till förvaltningsrätten som gav de klagande rätt. Trots att det i myndighetens besiktningsprotokoll från april 2018 anges att samtliga funktioner, såsom skjutplatser, riskområde och kulfång, bedöms vara utan anmärkning.

– Hagelskyttet har inte berörts av förvaltningsrättens beslut utan har varit igång hela året. Men kommunen har satt så snäva tider att det ändå har varit svårt att upprätthålla verksamheten, säger Lennart Henrysson.

Nu kan skyttet vid 50-metersbanan, inskjutningstornet och älgbanan (80 meter) komma igång igen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev