Foto: Lars-Henrik Andersson

Jaktturism i fokus på SLU-symposium

Nästa vecka, 27–28 augusti, riktas fokus mot djurbaserad turism, däribland jaktturism, under ett symposium som arrangeras vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala.

– Under symposiet kommer vi att gå igenom etik- och djurvälfärdsutmaningarna inom djurbaserad turism, alltså ekoturism, jaktturism och jordbruksdjurturism, berättar SLU-forskaren Erica von Essen på institutionen för Stad och Land, som är arrangör tillsammans med Johan Lindsjö vid Nationellt centrum för djurvälfärd, SLU.

 

• Hur definierar man egentligen jaktturism? Och vad skiljer den från ”vanlig jakt”?

Erica von Essen.

– Det är en intressant frågeställning som jag brottas med just nu i en studie som ska presenteras under symposiet. Allt mer jakt blir ju kommersialiserad på olika sätt, man reser nästan alltid till jaktmarker, och det är osäkert om det finns en tydlig skiljelinje mellan ’traditionell jakt’ och jaktturism, säger Erica von Essen.

– Under symposiet kommer främst de större, traditionella jaktresmålen att diskuteras, paketresor med begreppet troféjakt: Kenya, Sydafrika, Tanzania. Men själva huvudproblematiken i jaktturism, att man kanske är mer obrydd och tar mer chanser som engångsbesökare än markägare, kan gälla i turism på alla skalor.

 

• Vilka utmaningar handlar det om, lite mer konkret, kopplat till jaktturism?

– Vi har presentationer som frågar huruvida man antar en annan etik när man reser utomlands, som kan vara mindre bra för djuren, men diskuterar också fördelarna med jaktturism och dess intäkter för bevarandet av utrotningshotade arter, lokalbefolkningen, med mera.

En presentation under symposiet kommer att beröra om jaktturism bör utvidgas mer för förvildade arter och invasiva arter, som finns i exempelvis Australien och Nya Zealand.

– Hur kan man bedriva en sådan jakt utan att riskera att det blir en sorts skadedjursbekämpning med tvivelaktig etik?

 

Från Japan

Symposiet innefattar även en presentation från Japan, som ställer frågan om hur jaktturism kan hjälpa problemet med överstora hjortstammar som finns där, mot bakgrund av landets minskade jägarkår. Under symposiet kommer även troféjakt att avhandlas, avseende hur den representeras på sociala medier, hur jägare resonerar kring troféjakt och pratar med varandra om det, berättar Erica von Essen.

– Vi ska nog försöka se om det finns likheter mellan jaktturism och de andra typerna av djurturism. Ibland görs en åtskillnad mellan ’brukande’ och ’betraktande’ viltturism. Där tillhör jakt- och fisketurismen den första kategorin, men det är svårt att se hur trenden att ta selfies med tigerungar på thailändska tempel skulle kunna ses som ”icke-konsumerande” och lågpåverkande.

– All djurturism har en påverkan på djuren och vi bör fundera på när och om vi tycker att det är okej eller inte. Symposiet är framför allt framåtriktad, och under dess första dag kommer vi försöka se hur industrin ser ut 10–15 år från nu, säger Erica von Essen.

Mer information:

Instagranimal – ett symposium om värderingar och utmaningar inom djurbaserad turism. https://www.slu.se/ew-kalender/2019/8/instagranimal/

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev