För att sätta upp ett jakttorn nära en allmän statlig väg krävs tillstånd. Foto: Trafikverket

Jakttorn nära vägen – en dödsfälla?

Jakttorn nära vägar är en fara för både trafikanter och jägare. Det menar Trafikverket som påpekar att det krävs tillstånd att uppföra en jakttorn nära en statlig allmän väg.

Älgjakten är i full gång i norra Sverige och i oktober startar älgjakten i södra Sverige. Trafikverket vill nu informera om vilka regler som gäller för jakttorn vid de statliga allmänna vägarna.
Enligt 43:e paragrafen i väglagen krävs tillstånd från Trafikverket för att få uppföra en anläggning eller vidta andra åtgärder inom vägområdet. Det innebär att den som vill uppföra ett jakttorn måste söka tillstånd.

 

Godkänner inte

Trafikverket uppger att man inte godkänner jakttorn inom vägområdet av flera skäl: Det är en trafiksäkerhetsrisk för trafikanter som kan köra på jakttornet. Det kan försvåra driften av vägen, speciellt vid snöplogning och dikning av vägen. Det är en risk för den jägare som sitter i jakttornet om det blir påkört.
Trafikverket uppmanar nu jägare att inte placera några nya jakttorn inom vägområdet och ber de som har jakttorn i vägområdet utan tillstånd att flytta dessa. Om Trafikverket bedömer att ett jakttorn utan tillstånd inom vägområdet försvårar för väghållning kan det plockas bort.

– Vi vill informera om vad som gäller och vädjar till att vi alla hjälps åt att värna om säkerheten för både trafikanter och jägare, säger Charlotta Strand Johansson, enhetschef på Trafikverket.

På Trafikverkets hemsida finns en förteckning över de statliga allmänna vägarna.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev