Äntligen är det dags för bockjakt!

Jägarna jagade till och med bock på markerna, innan de förstod att de blivit utsatta för ett jaktmarksbedrägeri. Foto: Johnny Olsson

Jaktmarksbedragare har lurat upp mot 50 jägare

En bedragare i Skåne har lurat upp mot 50 jägare på hundra tusentals kronor, genom att erbjuda plats i jaktlag på marker där han inte har jakträtt.

Tidningen Ystad Allehanda berättar om bedrägerierna som nu har polisanmälts. Hur jaktmarksbedragaren drivit det så lång att lurade jägare till och med satte upp torn och anlade åtlar samt jagade på marker där de inte hade jakträtt.

Genom att erbjuda platser i ett nybildat jaktlag knöt bedragaren till sig jägare, som såg möjligheten att få jaga i viltrika marker på Österlen.

Ett helt jaktlag

En av de lurade jägarna berättar anonymt för tidningen att han betalat 12 000 kronor för att vara med i jaktlaget. Detsamma gjorde de övriga tio som köpte in sig i laget.

Bedrägeriet inleddes i somras då bedragaren gick ut med att han var igång med sätta samman jaktlag som skulle jagar på fina skånska marker.

– Jag åkte och tittade på marken som han sa sig ha jakträtten på och bestämde mig för att gå med, berättar jägaren för tidningen.

Många jägare

Snart nog blev det jakt då laget samlades till bockjaktpremiären. Efter ytterligare ett par samlingar förstod jägarna att de blivit lurade, då en av dem träffade på markägaren som informerade om att det var han och ingen annan som hade jakten på marken.

Nu uppger de lurade jägarna, som forskat i saken, att det finns fler jaktlag både i Tomelilla och Simrishamns kommuner som betalar stora pengar till jaktmarksbedragaren. De uppskattar att det rör sig om mellan 35 och 50 jägare som gått på bluffen.

Flera markägare

Saken är polisanmäld och en förundersökning har startat. Jägarna är upprörda över att ha betalat så mycket pengar till en bedragare, men de funderar också på vad som hänt om bedrägeriet upptäckts senare:

Vad hade hänt om någon av dem skjutit ett djur? Hade det varit ett jaktbrott?

Markerna som användes av bedragaren har flera ägare. Bland annat ägs ett par fastigheter av Tomelilla kommun samt av Naturvårdsverket.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev