Lyckligtvis färdades Tv-teamet i en stor bil. Ändå såg den ut så här efter älgolyckan. Foto: Privat samt Lars-Henrik Andersson

Jaktligt Tv-team i vådlig viltolycka

När programledaren för SVT:s uppskattade Jaktliv, Evelina Åslund Bäck och hennes filmare var på hemväg från en inspelning kolliderade de med en stor älgko. Nu kan händelsen och det följande eftersöket bli ett oplanerat inslag i programserien.

– Vilka hjältar de är! Vilka insatser som uträttas!

Programledaren för Jaktliv Evelina Åslund Bäck, som fick en i högsta grad ofrivillig upplevelse av viltolyckor och eftersök har bara gott att säga om jägarna som kom till platsen efter att Tv-teamet kolliderat med en älg.

Händelsen inträffade på E45 i tisdags kväll. De tre tv-makarna hade varit i Sorsele och arbetat med ett program om mårdjakt, och körde söderut på väg mot Storuman. I samband med att de fick möte och bländade av kom älgkon upp på vägen.

– Den kom upp framför den mötande bilen och in på vår väghalva. Jag såg den stora kroppen ett ögonblick och sedan small det, berättar Evelina.

 

Evelina Åslund Bäck och Peter Ekeström är programledare i SVT-serien Jaktliv. Foto: SVT

Evelina Åslund Bäck och Peter Ekeström är programledare i SVT-serien Jaktliv. Foto: SVT

Vägsträckan är drabbad av många viltolyckor. De hade förvarnats om riskerna och pratat om att de måste vara försiktiga både när de körde upp på morgonen och i bilen på väg hem på kvällen.

– Vi hade dessutom parerat för ett par renar och väjt undan för ett rådjur bara en stund tidigare.

Lyckligtvis färdades de i en stor bil, en Dodge van. De körde heller inte särskilt fort, i 80 kanske. Om de åkt i en vanlig personbil är risken stor att utgången blivit en annan. Nu klarade de sig helskinnade, men omtumlade.

– Älgen kom aldrig upp på motorhuven och in i framrutan. Vi knuffade den liksom framför oss. Den tumlade ner i diket och försvann.

 

Polisbil och bärgare

Sedan hade Evelina och hennes arbetskamrater tur. De fick snabb hjälp. Den mötande bilen i samband med krocken var en polisbil. Den andra en bärgningsbil.

– Vår bil bärgades snabbt från platsen, men polisen var kvar länge. Och det var skönt att han var där med sina blåljus för folk kör som galningar.
Någon halvannan timme senare anlände eftersöksjägarna. Och eftersom det gäller att gripa tillfällen i flykten som journalist, bestämde sig tv-teamet för att försöka göra ett inslag om olyckan och eftersöket.

– En av eftersöksjägarna råkade vara en av mårdjägarna vi varit med tidigare på dagen. Så det blev en fortsättning kan man säga. Nu var det mörkt, 18 grader kallt och oplanerat så vi vet inte om materialet vi fick ihop håller, men kanske kan det bli ett inslag, säger Evelina Åslund Bäck.

 

Gick undan

Älgkon hade tagit sårlega bara 80 meter in i skogen. När älgen gick upp släpptes en jämthund som omgående ställde kon.

– Hon var förstås svårt skadad, men tillräckligt i ordning för att gå undan. Eftersom det var så kallt hördes varje litet steg och jägaren kom inte tillräckligt nära.

I ett försök att smyga tyst tog han till och med av sig kängorna och gick i strumpsockorna.

– I säkert en timme gjorde han försök efter försök, utan att lyckas komma till skott.

 

Kan bli inslag

Avslutningen var Evelina och filmarna inte med om. Eftersöksjägarna var tvungna att hämta en skoter för att komma in på älgen, vilket också lyckades.
Evelina Åslund Bäck hoppas att det filmade materialet är tillräckligt bra för ett inslag i Jaktliv.

– Ja, vi vill berätta om vilka insatser eftersöksjägarna gör. Vilka hjältar de är. De som inte jagar borde få veta hur jägarna dag och natt och i vilket väder som helst, gör allt de kan för att förkorta vilda djurs lidande, säger Evelina Åslund Bäck.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev