Publicerad 22 december 2020 - 09:19

Till Jägareförbundets kontor i Kristianstad kom det nya numret av Svensk Jakt med specialbud. Foto: Louise Gårdefalk

Jaktlig julläsning i nya Svensk Jakt

I dagarna landar Svensk Jakt nummer 1/2021 i våra prenumeranters brevlådor runt om i Jägarsverige. Passa på att varva ner, sätt dig i favoritfåtöljen och njut av jaktlig läsning i juletid.

Gillar du snö och vintriga skogslandskap kan du följa med Håkan Jonsson Klomma på en vacker toppjakt på tjäder i Västerbottens snörika inland. Den erfarne jägaren och skogsmänniskan ger också nyttiga tips på hur du ska lyckas med toppfågeljakten.

 

Det är inte bara i snön som ett par riktigt varma jakthandskar behövs: hand upp den som inte varit kall om fingrarna oavsett om det handlar om jakt i vinterlandskap eller på barmark längre söderut i vårt avlånga land.

Svensk Jakt har hårdtestat fem vinterhandskars egenskaper.

 

Pyrschjakt på dov eller annat klövvilt blir en allt populärare jaktform. Vi följer med Filip Lycktner på dovpyrsch i Södermanland där han också ger sina bästa tips för en framgångsrik smygjakt.

 

Den svenska licensjakten på varg ska enligt planerna inledas den 2 januari 2021. Vi har tagit rygg på ett par jägare på den finländska ön Åland som föregående jaktsäsong beviljades skyddsjakt på en varg som rivit får. På grund av dåliga snöförhållanden blev det en svår och utmanande jakt där både hundars och jägares förmågor sattes på prov.

I vår avdelning Forskning för jägare kan du ta del av forskningsresultat i Sverige och Norge hur vargens predation påverkar älgjakt och älgobs inom vargreviren.

Jakten har haft stor påverkan på skogsskidans utveckling under tusentals år av jakt. Vi träffar den mytomspunne skidtillverkaren Bo Östergren i Jokkmokk vars Östergrenskida av initierade toppfågeljägare tillmäts oöverträffade egenskaper. Vad är hemligheterna bakom en riktigt duglig skogsskida egentligen?

 

Julens mat

God mat tillhör en av julens absoluta nödvändigheter. Under vinjetten Viltsmak tipsar jägaren och kocken Emilia Nilsson hur du kan tillaga gods rätter med viltinslag. Eller vad sägs om tjälknöl på älginnanlår, älgskav på tunnbröd med potatissallad eller tjädergryta med garam masala?

 

Halvautomater

I vår Vapen- & skytteavdelning handlar det i detta om halvautomatiska studsare och dito hagelgevär. Dessutom får du veta mer om Bergara BA13.

Detta och mycket, mycket mer kan du läsa om i Svensk Jakt nr 1/2021.

 

Premiumartiklar och e-tidning

Som ordinarie medlem i Jägareförbundet eller prenumerant får du även tillgång till alla premiumartiklar på Svenskjakt.se. Du kan också läsa E-tidning i mobil, läsplatta eller dator.

Genom att klicka på tidningsomslaget högst upp på hemsidan eller längst ner i appens meny kommer du åt vår e-tidning. I den digitala tidningen hittar du samtliga lokala sidor från våra åtta olika utgåvor. Det finns dessutom ett sökbart tidningsarkiv från nr 2-3/2013.

 

Skaffa inloggning

Är du medlem, men har ännu inte skaffat ett konto på vår webbplats? Klicka här och följ instruktionerna. Det tar bara ett par minuter – sedan är du igång.

 

Bli medlem

Vill du bli ordinarie medlem i Jägareförbundet? Klicka då här, alternativt kontakta Jägareförbundets medlemsservice, medlem@jagareforbundet.se eller 020-22 00 10.

 

Skribent

Lars Nilsson

lars.nilsson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram