Publicerad 28 maj 2019 - 14:38

Jämthunden Payton Gjorde ett mycket fint jobb på permobilbjörnen Så husse Timothy Paulsson kan nog förvänta sig att det kan bli ståndskall på björn i höst. Foto: Per Andersson

Jakthundarna i fokus när krets ordnade dag för jägare

Premium

Vad gör man en blåsig kall söndag i södra Norrland?
Jo man besöker jakthundens dag utanför Ljungaverk.

Trots ett miserabelt väder med regn och hagel om vart annat kom besökarna till jakthundens dag för att se på de olika aktiviteterna. Under dagen kunde man få prova sin hund på en lättare grytträning där hundarna fick stifta bekantskap med ett litet konstgryt och på skinn av räv och grävling.

 

Anders Nilsson ifrån Gällö lät sin unga foxterrier få stifta bekantskap med provgrytets gångar. Håkan Semb mångårig grythundsdomare engagerade sig med liv och lust i hundarnas träning.

Anders Nilsson ifrån Gällö lät sin unga foxterrier få stifta bekantskap med provgrytets gångar. Håkan Semb mångårig grythundsdomare engagerade sig med liv och lust i hundarnas träning. Foto: Per Andersson

En permobilbjörn fanns också på programmet och många valde att prova sina hundar på den, med varierande resultat. Nu ska man inte tycka att hunden är usel om den inte vill jobba på björn. Utan tänka på att en björn är högst upp i näringskedjan och alla hundar vill inte jaga dem. Men tänk på att de kan bli fullgoda älghundar istället.

Även de som gillar stående fågelhundar och apporterande hundar fick se duktiga hundar utföra sitt arbete under dagen. Ville man kunde man också få gå ett lättare eftersök på blodspår för att se hur den egna hunden klarade detta.

Givetvis hade Jakthundens dag besök av Jägarförbundet Mittnorrlands hyrda husbil. Åsa Bjöörn fyller i ett papper med frågor medan Sven Norgren och Per Arvid Olsson informerade om vad Svenska Jägareförbundet står för. Foto: Per Andersson

Ljungandalens jaktvårdskrets kom till för ett år sedan genom en sammanslagning utav Borgsjö, Torps och Haverö jaktvårdskretsar och utfallet genom den sammanslagningen har blivit väldigt lyckat.

 

Flera kretssatsningar

Det här arrangemanget med jakthundens dag var det senast fyra år sedan det arrangerades och nu är målet att den ska arrangeras varje år framöver. Vidare så satsar man inom kretsen på ungdomsläger med både skytte och jakt på programmet. Nu i sommar den 15–16 juni ska ett jaktskytteläger arrangeras med pistol, gevär och bågskytte på programmet.

– Vi försöker att ha en ungdomsverksamhet som kan intressera många och vi har en del saker på gång inom kretsen. Eventuellt ska vi ordna en vildsvinsresa någonstans fram i höst, berättar Mikael Ahnström, ordförande i Ljungandalens jaktvårdskrets.

 

Per Andersson

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Så maxar du Svensk Jakts app

Mest läst

Mina artiklar
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram