En ny studie av Tove Fall, Uppsala universitets institution för medicinska vetenskaper, visar att jakthundsägare har lägre risk att dö av bland annat hjärtsjukdom. Här med hunden Vega. Foto: Nils Fall

Jakthundar är bra för hälsan

Hundägare, och framför allt de som äger en jakthund, är friskare och lever längre. Det har forskare vid Uppsala universitet slagit fast i en studie där 3,4 miljoner tidigare hjärtfriska svenskar i åldern 40–80 år har ingått.

Forskarna har använt information från sju olika nationella register för att kartlägga och studera kopplingen mellan hundägande och hjärt- kärlhälsa. Bland dessa sju finns Jordbruksverkets hundägarregister och Svenska Kennelklubbens register, där de flesta hundägare återfinns.

 

Jakthundar får oss att leva längre

Det som är slående i studien är att främst jakthundsägare utmärker sig som friskare i den studerade gruppen.

– Ägare till olika raser skiljde sig åt tydligt vad gällde hjärt-kärlhälsa, och vi observerade till exempel att ägare till hundar av olika jaktraser utmärkte sig som friskare, säger Tove Fall, veterinär och docent i epidemiologi vid institutionen för medicinska vetenskaper vid Uppsala universitet som lett studien tillsammans med sin doktorand Mwenya Mubanga.

 

Hund är bra ensamboende

Ett annat intressant fynd är att människor i ensamhushåll har tydligt förbättrad hälsa om det finns en hund i hemmet.

– Att vara ensamstående har tidigare rapporterats som en riskfaktor för hjärtkärlsjukdom och det verkar som att en hund kanske kan neutralisera denna överrisk, säger Tove Fall i ett pressmeddelande från Uppsala universitet.

Ägarregistrering av hundar hos Jordbruksverket är obligatoriskt sedan 2001. Det sker vanligtvis när valpen id-märks och undersöks inför försäljning. Tillsammans med Sveriges unika system med personnummer ger det en möjlighet till registerforskning som håller mycket hög kvalitet.

 

Påverkar livsstil

Enligt Uppsala universitet visar studien på samband mellan omgivningsfaktorer och sjukdomar i stora befolkningsgrupper. Däremot kan det inte ge svar på om hundar faktiskt skyddar från hjärtsjukdom och allt för tidig död. Däremot kan hundar, och främst jakthundar, påverka ägarnas livsstil och välbefinnande.

– Det kan också vara så att de personer som väljer att skaffa hund redan från början har lägre risk för hjärtkärlsjukdom exempelvis genom en aktiv livsstil, säger Tove Fall.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev