Ripa och Malin Kyllesjö söker av ett brandhärjat område. Foto: Kyllesjö Hund

Jakthundar används som världsunika skogsbrandshundar

Premium

I Sverige utbildas helt unika skogsbrandshundar som kan hjälpa till att stoppa skogsbränder. Många av de certifierade hundarna är jakthundar som har skapat sig en parallell karriär.

Världsunika skogsbrandshundar, som kan leta rätt på glödhärdar som riskerar att flamma upp och skapa nya skogsbränder, utbildas och certifieras i Sverige.
Just nu finns det åtta ekipage som har lämplighetstestats, utbildats, tränats och certifierats. Förutom att hundarna har fått en gedigen specialsöksutbildning så har förarna utbildats i hur skogsbränder uppkommer, beter sig och hur man effektivast jobbar för att nå goda resultat.

 

Blev tipsad

Malin Kyllesjö.

Bakom denna utbildning står Kyllesjö Hund med utbildare Annie Johansson, Sveriges främsta expert på skogsbränder och naturvårdsbränning, Martin Johnsson, yrkesdressör, samt Malin Kyllesjö, mentaltestdomare och driftledare.
– Det började med att jag jobbade med en eftersläckning då en vän påpekade att detta skulle kunna vara något att utbilda hundar till. Det vill säga att nosa upp dolda glödhärdar som gömmer sig under sot och vatten. Jag började direkt fundera på detta och kollade runt i mina hundkretsar som mest består av jakthundsraser, säger Malin Kyllesjö.
Och på den vägen är det.
Malin började träna sin korthåriga vorsteh, Ripa, och hon blev den första hunden i världen som blev certifierad skogsbrandshund. Sedan följde ett antal andra hundar efter och nu står åtta certifierade ekipage redo från Uppsala i norr till Sjöbo i söder.

 

Ingela och Cox i sökartagen. Foto: Kyllesjö Hund

Förare utbildas

Sedan 2018 har skogsbrandshundar använts årligen och nu är det den stora skogsbranden i Mönsterås som ska sökas av efter potentiella glödhärdar.
Men det är inte bara hundar som utbildas, även förarna måste lära sig att jobba i den tuffa miljö som en skogsbrand innebär.
– Det är jobbigt att gå i tolv timmar stark värme. Inte bara hunden måste vara skogsvan utan även föraren. Man måste dessutom vara lugn och kunna värdera säkerhetsrisker och hjälpa människor som har drabbats av skogsbranden, säger Malin Kyllesjö.

 

Fågelhundar fungerar bra

Även hundarna måste ha rätt kynne för att passa för uppgiften.
– Det är stort fokus på lydnad för vi måste kunna stoppa hunden i alla situationer. De går lösa med dispens och om de tar upp ett viltspår så ska de avbryta ett eventuellt efterföljande direkt. Fågelhundar är att föredra eftersom de har det i sig att kunna avbryta. Jag har även en wachtelhund, men jag är osäker på om den skulle fungera och vill inte lägga tid på det, säger Malin Kyllesjö.
Några övriga rasexempel på de skogsbrandshundar som certifierats är labrador, border collie, cocker spaniel, weimaraner, australian shepherd och borderterrier.

 

Malin och Ripa. Foto: Kyllesjö Hund

Gott stöd

Hundarna har blivit efterfrågade av myndigheter och ett brett kontaktnät har byggts upp för att snabbt kunna sätta in resurserna där de behövs.
– Vi gör skillnad och har fått ett jättebra bemötande och stöttning från räddningstjänst, MSB, försäkringsbolag och länsstyrelser. Vi tar betalt per timme och får reseersättning. Men på det stora hela är det småsummor när vi ser till att kunna stoppa bränderna snabbare.
Nu väntar utbildningsresor för teamet bakom bakom det världsunika konceptet.
– USA, Kanada och Australien är intresserade av att utbilda sina egna ekipage. Vår kontakt i Kanada har det dock tufft just nu då det härjar en hel del skogsbränder där för tillfället. han är ute jobbar så gott som dygnet runt, säger Malin Kyllesjö.
Trots att Ripa har skaffat sig en ny karriär har hon dock inte tröttnat på jakten.
– Hon älskar fortfarande att jaga skogsfågel och sträcka ut uppe på fjället, säger Malin Kyllesjö.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev