Publicerad 11 december 2018 - 15:46

Den skjutna hunden hade kommit in i en kohage och bitit sig fast i ett djur. Arkivbild: Mari Ermeland

Jakthund skjuten i kohage

En jakthund som befann sig inne i en kohage har skjutits ihjäl av en förbipasserande jägare. Enligt uppgifter till polisen försökte mannen först locka bort hunden som bitit sig fast i mulen på en ko. När det inte lyckades sköt han den.

Händelsen, som inträffade på en gård i södra Östergötland för en vecka sedan, utreds av polisens förundersökningsledare Mikael Franzén i Motala. Enligt Franzén finns det för närvarande ingen rubricering av ärendet, det ska utredas både med utgångspunkt från vad jägaren som sköt gjort, samt utifrån hundägarens ansvar för sin hund, som var en hane av rasen östsibirisk laika.

 

Såg en utväg

– Det jag kan berätta är vad som framgick vid de första förhören som hölls av poliser som kom till platsen. En jägare som passerade hagen observerade en hund som attackerade en ko, eller möjligtvis en kviga, genom att bita den i mule och huvud. När han kom in i hagen hade hunden bitit sig fast i mulen och dragit så hårt att kon tvingats ner på knä.

– Han försökte med lock och avledande manövrar få hunden att släppa taget om mulen. När det inte gick tog han till det som han såg som en sista utväg och sköt hunden, säger Mikael Franzén.

Polisen pratade även med ägaren som berättade att hunden som används vid eftersök hade smitit hemifrån. Den hade alltså inte kommit in i hagen under jakt.

 

Svårt att utreda

– Det här är inte ett vardagsärende för mig och jag måste betrakta händelsen ur flera aspekter. Även om jag inte tror det kan det röra sig om misstanke om skadegörelse mot mannen som sköt hunden, vilket är benämningen när det handlar om djur. Man kan också tänka sig att han handlade i nöd, eller att han kan stödja sig på lagen som reglerar vad man får göra om en hund skadar tamdjur, beroende på vilket ansvar han har eller ansåg sig ha för djuren i hagen. Jag vill också titta på vilket ansvar hundägaren har för det inträffade, säger Mikael Franzén.

Så säger lagen

I paragraf 14 i lagen angående tillsyn över hundar och katter framgår följande:

Anträffas en hund lös på område där lantbruksdjur finns, får hunden, om den inte låter sig infångas och om det är nödvändigt för att förhindra skada på lantbruksdjur, dödas av den som äger eller vårdar lantbruksdjuren.
Den som dödat en hund är skyldig att snarast möjligt anmäla detta till Polismyndigheten. Lag (2014:707).

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Delar av jägarnas pengar i Viltvårdsfonden ska upphandlas från och med 2022. Tycker du att det är det ett bra beslut av regeringen?

Mina artiklar
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram