Jakten betyder mycket för finsk folkhälsa
Finska Forststyrelsen har nyligen publicerat en undersökning angående välbefinnande hos människor som vistas i naturen. Den visar att jakten har mycket stor betydelse för folkhälsan i vårt östra grannland.
Enligt finska jakttidningen Jägaren är Forststyrelsens undersökning den första heltäckande sådan som gjorts i landet. Inte oväntat intygar de finska jägarna att jakten betyder mycket för deras välbefinnande.
93 procent av de tillfrågade uppger att jakten får dem att koppla av psykiskt. Nästan lika många, 92 procent, säger att jakten förbättrar deras kondition.
Bäst trivs finnarna när de får ge sig iväg på en en–två veckor lång jaktresa tillsammans med vänner och/eller familj. Resan ska helst gå norrut, till Lapplands stora ödemarker, för att få maximal effekt ur välbefinnandesynpunkt.
Bättre än fiske
Resultatet av undersökningen visar att jakten höjer välbefinnandet mer än fiske och friluftsliv, som också har undersökts. Jakten på gråfågel är det som finska jägare uppskattar mest. Vid sådan jakt ökar det psykiska och fysiska välbefinnandet extra mycket, skriver Jägaren.
Undersökningen visar att kvinnorna i högre grad än männen mår bra av att jaga. Skillnaden är liten, men kvinnorna är mer positiva än männen, på alla delområden.
De gav nästan fulla poäng åt hur väl en jaktresa förbättrar deras välbefinnande. Medelvärdet för männen låg 0,2 procent lägre än för kvinnorna, även om det också är mycket högt.
Undersökningen visar att åldersgruppen mellan 25 och 44 år njuter mest av jaktresorna. Mycket mer än pensionärerna, men detta tror man beror på att dessa har mer fritid, och inte uppskattar avkopplingen en jaktresa ger lika mycket som yngre jägare.
Längtar hem
Jägarna tycker också om sällskap. De som jagade tillsammans med familj eller vänner uppgav ett högre mått av välbefinnande än de som jagade ensamma.
Men det finns – som många hängivna jägare säkert tycker är anmärkningsvärt – en gräns för jagandets effekter på välbefinnandet.
En jaktresas avkopplande effekt avtog i takt med att dagarna gick. Störst effekt har en jaktresa som varar minst en vecka, men som inte är mer än två veckor lång.
Enligt undersökningen börjar jägarna sedan längta hem och fundera på vardagsbekymmer. De känner helt enkelt att de har fått nog och att jaktresan inte längre ökar deras psykiska, fysiska eller sociala välbefinnande.
Sammanlagt jagar finländska jägare drygt fem miljoner dagar om året.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.