Foto: Johnny Olsson

Jakt viktigare än operation

Läkartidningen rapporterar om en undersökning av anledningen till att patienter hoppar av planerade operationer. Jakt var en vanlig orsak.

– Vid större kirurgi avbokar sig patienter sällan. När det gäller mindre ingrepp tar de lite lättare på det här, säger Johanna Österberg, överläkare på Kirurgkliniken i Mora, till Läkartidningen.

Hon är en av forskarna bakom studien som presenteras under Kirurgveckan i Norrköping.

Efter återkommande problem med att patienter bokar av planerade operationer, framför allt inom dagkirurgi, bestämde sig hon och hennes medarbetare för att ta reda på mer. Varför bokas operationer av? Vilka ingrepp handlar det om?

 

”Anmärkningsvärt”

Studien pågick i ett år. Under perioden avbokades 13 procent av de planerade ingreppen. I drygt 70 procent av dessa handlade det om dagkirurgi. Cancerkirurgi och överviktskirurgi avbokades mycket sällan.

Arbete, fritidsaktiviteter, utlandsresa eller annan sjukdom var vanliga orsaker till att patienterna bokade av.

– Jag tycker att det är anmärkningsvärt att det var 44 personer som angav fritidsaktivitet som jakt eller skidåkning och 26 som angav utlandsresa som skäl för avbokningen. Jag tror att man som patient kanske inte förstår konsekvenserna. När man stryker sig står operationssalen tom och kirurgen kunde kanske ha gjort något annat ingrepp, säger Johanna Österberg.

Januari och september var de månader då flest operationer avbokades i den aktuella studien.

– I januari har man kanske just varit ledig över jul och nyår och har svårt att vara borta mer från jobbet. Men det var också en del som åkte på långa utlandsresor och i september är det ju mycket jakt här uppe i Dalarna, säger Johanna Österberg till Läkartidningen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev