Publicerad 2 maj 2018 - 14:37

Strömsunds kommun lockar lärare med bra jakt, fint öringfiske och skoterkörning. Ströms vattudal är välkänt för sina stora oxar. den här sköt Victor Grönesjö under älgjakten i Ringvattnets vvo hösten 2017. Foto: Boo Westlund

Jakt på storoxar ska locka behöriga lärare till norra Jämtland

Jakt och fiske ska locka lärare och sjukvårdspersonal till Strömsunds kommun. I Jormskolan och Frostvikens skola finns jobbet för dig som vill göra en livsförändring och som samtidigt gillar vild natur, ädelfiske och jakt på de riktigt stora oxarna.

Strömsunds kommuns hemsida annonserar rektorn för de båda skolorna efter behöriga lärare, men även personal inom vård och omsorg.

– Det är ett problem för alla kommuner, och ett stort problem för oss, säger Leif-Anders Albertsson, rektor vid Frostviksskolan och Jormskolan i nordvästra delen av Strömsunds kommun.

 

Små skolor i glesbygd

Det handlar om små skolor med undervisning i kombinerade klasser. Frostviksskolan är en skola med 90 elever i förskoleklass till 9:an, Jormskolan är en liten F3-skola med ett betydligt mindre antal elever. I Jormskolans 1-3 går det sex elever.

– Det är inga stora skolor, men det är 13 mil från Gäddede till Strömsund så skolorna behövs för att resorna för barnen inte ska bli för långa, säger Leif-Anders Albertsson.

Strömsunds kommun brottas som många andra kommuner med att budgeten ska täcka allt, och lite till.

 

Jakt som lockvara

Då fick rektorn sin idé för att hitta ny personal.

– Jag tänkte att det kan finnas människor som vill göra en livsförändring. Här uppe har vi fantastiska skoterleder, vi har jakt på älg, björn och skogsfågel, vi har fisket med fina öringvatten och nära till fjället. Vi har så mycket som är attraktivt men samtidigt en stor brist på kompetenta och utbildade människor. Det är arbetskraftsbrist i Strömsunds kommun, säger Leif-Anders Albertsson.

På hans förslag har därför Strömsunds kommun tagit det ovanliga greppet att erbjuda jakt, fiske och hjälp att hitta bostad för den som söker ett ledigt jobb.

– Jag tror det står att vi erbjuder gratis jakt, det kanske vi inte klarar, men vi kommer att hjälpa till att hitta plats i något jaktlag. Jaktlagen har snart bara äldre jägare och ser därför gärna att det kommer in nya jägare, säger Leif-Anders Albertsson.

 

Attraktiva boendemiljöer

Han vill även se att reglerna för att bygga nära vatten förändras.

– Vi måste vara attraktiva för att locka hit nya människor. Vi har så många fina sjöar där det borde vara lätt att få byggnadslov nära vattnet, säger Leif-Anders Albertsson.

Skribent

Boo Westlund

boo.westlund@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram