Publicerad 13 maj 2019 - 15:21

Älgjakten ska i första hand bedrivas som avlysningsjakt, anser Jägarnas Riksförbund i en överenskommelse som träffats med skogsbruket. Foto: Jan Henricson

Jägarorganisation överens med skogsbruket om avlysningsjakt på älg

Älgjakten ska i första hand bedrivas som avlysningsjakt och något brunstuppehåll i septemberlänen ska inte förekomma. Det är två punkter i en överenskommelse som träffats mellan LRF, Skogsindustrierna, Sveaskog och Jägarnas Riksförbund.

I det gemensamma dokumentet som publicerades på måndagen sägs att klövviltstammarna ska vara i balans med fodertillgången samt att en god dialog mellan intressena är nödvändig. Andra honnörsord är respekt för viltet, gemensamt arbete för livskraftiga viltstammar och ett lönsamt skogsbruk.

Jägarnas Riksförbund ställer sig bakom skogsbrukets, Skogsstyrelsens och Naturvårdsverkets mål om acceptabla skador på grund av viltskador är att minst sju av tio tallstammar inom ett älgförvaltningsområde ska vara oskadade när de når en höjd av cirka fem meter.

Rönn, sälg, asp och ek ska ges möjlighet att vara trädskapande. Riksdagens målformulering angående älgförvaltningen som talar om en älgstam i balans med betesresurserna vill man ändra till att omfatta allt klövvilt.

För att nå dit ska markägarna plantera tall på tallmarker och man ska gemensamt arbeta för långa allmänna jakttider. Inom ramen för dagens förvaltningssystem ska jakten på älg och kronvilt bedrivas som avlysningsjakt.

Jägarnas Riksförbund går också på skogsbolagens och LRF:s linje och motsätter sig uppehållen i jakten under älgens brunstperiod i septemberjaktlänen.

Över stora delar av Sverige måste klövvilttillgången anpassas genom högre avskjutning, men man ska utgå från lokala förhållanden. Avskjutningsregler som inte har stöd i vetenskapen ska inte förekomma, skriver man i det gemensamma dokumentet.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram