Utter (vill vänster) och bäver (till höger). Foto: Lars-Henrik Andersson & Kjell-Erik Moseid

Jägarnas riksförbund: Tillåt termiska sikten vid all jakt

Ändra jaktförordningen så att termiska sikten får användas också vid annan jakt än vildsvinsjakt. Det hemställer Jägarnas riksförbund till regeringen. Ett av argumenten från organisationen är att det skulle minska risken till förväxling mellan bäver och utter.

Det är tidningen Jakt & Jägare som berättar att förslaget kommer i en motion om bildförstärkare och termiska sikten från förra årets förbundsstämma. Motionen syftade till att jakten på bland annat räv och bäver förenklas om termiska hjälpmedel får användas.

Sänt hemställan

Årsstämman tillstyrkte motionen och Jägarnas riksförbund har nu sänt en hemställan till regeringen angående att jaktförordningen bör ändras så att elektronisk bildförstärkare, elektronisk bildomvandlare, värmekamera eller rörlig belysning får användas också vid annan jakt än vildsvinsjakt.

Effektivare viltvård

Termiska riktmedel skulle underlätta eftersök, vidare betonar förbundsordförande Solveig Larsson och riksviltvårdskonsulent Mikael Hultnäs i Jägarnas riksförbunds hemställan, att viltvården skulle bli effektivare och att förväxlingsrisker, till exempel mellan bäver och utter, skulle minska om termiska hjälpmedel fick användas.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev