Salmonella, fågelinfluensa och afrikansk svinpest är exempel på sjukdomar som kan föras in i Sverige av vilda djur. Foto: Johnny Olsson

Jägarna bidrar till att hålla svenska djur friska

Vilda djur och tamdjur i Sverige är i ett europeiskt perspektiv väldigt friska. Det visar den samlade svenska övervakningen för 2017.

Jägarkåren bidrar aktivt till att upptäcka utbrott av sjukdomar.  Bland hotande sjukdomar som jägarna kan hjälpa till att tidigt upptäcka nämns afrikansk svinpest och fågelinfluensa. En annan aktuell sjukdom är utbrottet av CWD i Norge, där främst jägarna i Jämtland är involverade i övervakningen.

 

Friska djur

Svenska djur, såväl vilda som tamdjur, är annars i stort sett fria från många av de allvarliga sjukdomar som förekommer utomlands.

Men det finns ändå exempel på smittsamma sjukdomar som även kan drabba människor.

Under 2016 ökade förekomsten av campylobacter bland svenska slaktkycklingar. Samtidigt ökade antalet sjukdomsfall hos människor.

Ett omfattande arbete för att kartlägga orsakssamband och sätta in åtgärder startade, där både myndigheter och representanter för branschen deltog.

Trots det har utbrotten fortsatt under 2017.

 

Salmonella smittar utomlands

Salmonella är ett annat exempel på sjukdomar hos djur som kan drabba människor.

Sammanställningen, som gjorts av Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, tillsammans med Jordbruksverket, Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten, visar att förekomsten av salmonella är låg bland svenska livsmedelsproducerande djur.

De människor som drabbas av salmonella har oftast smittats utomlands.

 

Jägarnas observationer viktiga

Samarbetet med bland annat jägarkåren framhålls som viktig i rapporten. Observationer och engagemanget hos jägare är viktigt för tidig upptäckt och övervakning av vilda djur som kan föra in sjukdomar i Sverige.

— Många bidrar till att vi får en god sjukdomsövervakning bland djur, och en bra beredskap inför nya hot, säger Ann Lindberg, statsepizootolog vid SVA, i ett pressmeddelande.

Hela rapporten kan läsas här.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev