Publicerad 27 april 2017 - 14:07

Malin Eriksson och Jenniefer Jakobsson tränar anläggning inför skjutningen på slammad tavla. De är överens om att de gått en jägarexamenskurs som är något utöver det vanliga. Foto: Jan Henricsson
Christer Fransson visar pedagogiskt hur en älgkalv styckas för de blivande jägarna. Foto: Privat
Lars Wiktorsson, till höger, har först en teoretisk genomgång innan jägarskolekursen tar itu med att stycka vildsvinet. Foto: Privat

 

Jägarexamen med extra allt

De blivande jägare som i vår tar sin jägarexamen i Aneby, Eksjö och Nässjö jaktvårdskretsars regi har fått en utbildning utöver det vanliga. Ja, det är ingen överdrift att säga att den innehåller extra allt.

Vi är många som tog vår jägarexamen utan att vara utanför studierummets väggar.
I varje fall inte innan det var dags för skjutträning och prov.

Magnus Carlsson som är ordförande i Eksjö jaktvårdskrets är mycket nöjd med satsningen på en jägarutbildning. Han utlovar en fortsättning med en ny kurs till hösten. Foto: Jan Henricson

Så är det fortfarande för många.
För de jägarskoleelever som i höst och vinter gått jägarexamen hos kretsarna i Eksjö, Nässjö och Aneby har det nästan varit tvärt om. De många praktiska moment som vävts in i utbildningen har gett dem en stabil grund att stå på inför jägarlivet.

– Böckerna har de fått läsa i hemma. Under träffarna har vi haft annat att göra, säger Magnus Carlsson, ordförande i Eksjö jaktvårdskrets och en av dem som organiserat utbildningen.

 

Jaktens specialister

Svensk Jakt möter honom och eleverna i Eksjökursen på Jägargården där Eksjönejdens jaktvårdsförening huserar. Teoriprovet är avklarat och nu är det dags att ta itu med skyttet.

På plats finns föreningens instruktörer Martin Jarl och Sven Rylander för att ge den första grundläggande utbildningen i kula och hagel.

 

En viktig del när skjutproven genomförs är säker vapenhantering, betonade skjutinstruktör Sven Rylander på Jägargården när det var dags att börja träna med kaliber 22 Foto: Jan Henricson

 

Skjutinstruktör Martin Jarl på Jägargården utanför Eksjö hjälper Jenniefer Jakobsson med anläggningen innan hon ska avfyra sitt livs första hagelskott. Foto: Jan Henricson

 

På samma sätt har det varit under hela kursen.
Specialister inom jaktens olika områden har engagerats för att visa, instruera och föreläsa.
Olika hundklubbar har bjudits in för att tala om jakten med deras raser. Jägare med specialistkunskaper har berättat och visat om viltvård och fällfångst. Älg, vildsvin och rådjur har styckats av kunniga jägare. Besök har genomförts i en älgpark för att studera älg, kron och dov samt i en jaktbutik för att titta på olika vapen.

 

Ett besök i Skullaryds Älgpark där det utöver älgar också finns dov och kron var ett värdefullt tillfälle under jägarexamenskurserna som arrangeras av jaktvårdskretsarna i Aneby, Eksjö och Nässjö. Foto: Privat

 

Bland mycket annat ingick i kursen ett besök i en jaktbutik för att titta på vapen av olika slag. Här demonstrerar föreståndaren för Intropris i Eksjö Mats Carlsson olika hagelbössor. Foto: Privat

 

Rådjur på beställning

Eleverna har varit med på praktisk jakt på Jägareförbundet Jönköpings anläggning Skedhult. En jägare som också är kunnig ornitolog höll i fågeldelen av utbildningen, och en av länsstyrelsens rovdjursspårare har varit på plats för att dela med sig av sina kunskaper.

Magnus Carlsson berättar om hur det gick till inför ett av de mer praktiskt inriktade kurstillfällena.

– Jag skickade ut ett sms till kollegorna i kretsstyrelsen om att vi behövde opassade rådjur. Under dagen sköts två rådjur som vi använde för att visa och praktisera urtagning och flåning senare på kvällen.

Heléne Pettersson fick prova på att flå ett rådjur. Foto: Privat

 

”Vi känner att vi ger de här blivande jägarna en mycket bra utbildning”

 

Från gryta till skott

En del av träffarna har genomförts gemensamt av de tre kretsarna, andra har varje krets arrangerat för sig.

– Totalt har det varit ett 20-tal träffar fram till nu. Och så blir det ytterligare några innan skyttet är avklarat. Tanken är att vi i augusti ska runda av med en återträff med temat från gryta till skott, där vi lagar en vilträtt tillsammans innan vi har en skjutövning för att avsluta kvällen med vakt- och smygjakt på rådjur, säger Magnus Carlsson.

Sammantaget, så långt från en tredagars intensivkurs man kan komma alltså?

– Ja, så är det. Det tar en del tid, men vi känner att vi ger de här blivande jägarna en mycket bra utbildning. Och vad jag vet har samtliga för avsikt att verkligen börja jaga, fortsätter Magnus Carlsson.

De blivande jägarna är också mycket nöjda. På en allmän fråga om hur det är att ta jägarexamen på detta sätt blir svaret:

– Vi har ju inget annat att jämföra med, men det har varit intressant och lärorikt.

 

Omväxlande och lärorikt

Lite senare utvecklar Jenniefer Jakobsson och Malin Eriksson sina tankar om kursen.

– Ett jättebra upplägg. Det har varit mycket praktik med olika föreläsare och instruktörer med specialistkunskaper. På det sättet har det varit både omväxlande och lärorikt. Kursen har gett mer än vad vi förväntade oss, säger de.

Blir det inte dyrt för eleverna när så många praktiska moment läggs in och så många föreläsare och instruktörer engageras?

– Nej, säger Magnus Carlsson. Allt har genomförts på ideell basis. Normalpriset för en jägarexamen är 6.000 kronor plus kostnaden för kurslitteraturen. Vi tyckte inte att vi kunde ta ut så mycket, utan förhandlade med Studiefrämjandet som sköter administrationen och fick ner grundpriset till 3.000 kronor.

I och med att kretsarna håller i upplägget får också Jägareförbundet en påspädning med sammanlagt ett 50-tal nya medlemmar.

– Ja, det är förstås en målsättning med det vi gör. Att de här jägarna ska bli medlemmar hos oss, säger Magnus Carlsson som utlovar fortsättning med en ny kurs till hösten.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

  Mest läst

   Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

   Opinion
   Här förs debatten i Jägarsverige
   Här kan du annonsera vapen
   Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
   Gott från vilt
   Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
   Premium
   För dig som loggat in
   Provläs Svensk Jakt
   Bläddra i senaste numret
   Ulf Lindroth
   Svensk Jakts vapen- och skytteredaktör tipsar och testar
   Drömjakt
   Här finns någonstans att jaga
   Podd
   Lyssna på Svensk Jakts poddar

   Mina artiklar

   För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

   Senaste från Annonstorget

   Webbfrågan

   Hur ofta övningsskjuter du?

   Viltolycka!
   Hur gör du när en viltolycka inträffar?
   Fåglar!
   Känner du igen fåglarna?
   Rävkunskap
   Vad vet du om rävar och rävjakt?
   Vildsvin!
   Vad kan du om vildsvin och vildsvinsjakt?
   Tio frågor
   Vad kan du om vargar och vargjakt?
   Tio frågor!
   Vad kan du om våra predatorer?
   Älgjakt!
   Kan du något om älgar och älgjakt?
   Tio frågor
   Om lodjur och lodjursjakt
   Spårkunskap
   Vad kan du om spår och spårtecken?
   Är du jägare?
   Har du rätt kunskaper?
   Är du viltvårdare?
   Testa dina kunskaper om viltvård.
   Rådjursjakt!
   Vad har du för kunskaper om rådjursjakt med hund?
   Jakttider!
   Kan du din jakttabell?
   Jakthundar!
   Känner du igen jakthundraserna?

   Samtidigt på JaktPlay

   Svensk Jakt på Instagram

   Heta ämnen på Svenskjakt.se