Ett förslag om att kursledare i jägarexamen inte också ska kunna vara provledare skulle kunna leda till problem att rekrytera tillräckligt med funktionärer. Foto: Jan Henricson Foto: Jan Henricson

Jägarexamen: Kursledare eller provledare?

– Jag tycker inte att vi ska sätta upp fler hinder för människor att ta jägarexamen, säger Torbjörn Lövbom, förtroendevald i Svenska Jägareförbundet, om ett förslag att ledare för jägarexamenskurser inte också ska kunna vara examinatorer.

Bakgrunden till förslaget är att andelen som klarar jägarexamensproven är mycket högt. Man kan misstänka att det fuskas eller att provledare är för snälla och släpper igenom folk som kanske inte hade tillräckligt många rätt.

 

Inte egna elever

Sedan tidigare finns en regel som säger att kursledare inte får examinera sina egna elever. Men enligt det nya förslaget skulle man alltså inte kunna ha båda funktionerna och examinera andra kursledares elever.

Torbjörn Lövbom, ledamot i Svenska Jägareförbundets styrelse. Foto: Magnus Rydholm

– Regeln att man inte ska examinera sina egna elever kan ha efterlevts för dåligt. Men jag tycker inte att problemet är av en sådan omfattning att man inte ska kunna vara både kursledare och provledare. Förslaget slår hårt mot mindre banor på landsbygden där man kanske bara är två-tre funktionärer, säger Torbjörn Lövbom.

 

Ska förberedas

Han är själv gymnasielärare och både undervisar och examinerar sina elever och ser inget konstigt med det.
– Man ska förbereda eleverna för examen. Då är det en fördel om man även är examinator och vet vad de behöver förberedas på. Jag är ytterst tveksam till en förändring av regelverket, fortsätter Torbjörn Lövbom.
– Jag tycker vi ska tänka till en gång till och hellre se till att det nuvarande regelverket följs, säger han.

 

Modernisera proven

Torbjörn Lövbom tycker däremot att jägarexamensproven borde ses över och moderniseras, så att de till exempel kan göras digitalt, anpassas till dyslektiker, ha sammanhängande delar och att skyttet ska kunna göras i en skyttebiograf lika gärna som på en skjutbana.
– Man borde inte låsa fast sig vid att skjuta på en pappälg och på ett visst avstånd. Men det finns en bromskloss i form av Naturvårdsverket, säger han.

 

Ut på remiss

Förslaget går nu ut på remiss till Svenska Jägareförbundets länsföreningar som i sin tur får delge jägarexamensgrupperna.

– Jag tycker att man ska ha en öppen debatt i frågan, avslutar Torbjörn Lövbom.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev