Peter Fridh och Rose-Marie Blixt demonstrerar hjärt- och lungräddning med hjälp av defibrillator på Jägareförbundets Skedhult. Övningen övervakas av Sonja Albinsson och Sara Nordangård från Studiefrämjandet, jaktvårdskonsulent Benny Nilsson, Jennie Krafft, Studiefrämjandet samt Lars Gustafsson, Jägareförbundet Jönköpings skyttegrupp. Foto: Jan Henricson

Jägareförbundet vill rädda liv

Genom ett samarbete med Studiefrämjandet och Anticimex erbjuder Jägareförbundet Jönköping jaktskytteklubbar och jaktlag att köpa en hjärtstartare med tillhörande utbildning för att öka säkerheten under jakten och jaktskyttet.

Initiativet har tagits av länsföreningens skyttegrupp, som i samband med utbildningen i säkerhetsfrågor för skjutledarna funderade på vad som kunde göras mer för att öka möjligheterna att hjälpa om olyckan är framme.

– Tanken på att ta fram ett förmånligt paket med utbildning i hjärt- lungräddning samt en hjärtstartare inföll sig ganska snabbt. Skjutbanorna ligger i regel avsides, jakt bedrivs i skogen. Att göra en sådan här satsning känns helt rätt, säger Lars Gustafsson i skyttegruppen.

 

Medlemsnytta

Kontakter togs med Studiefrämjandet som hjälpt till att ta fram ett avtal med Anticimex som står för utbildning och utplacering av hjärtstartare. Det handlade om att få rätt pris, och att få till en bra marknadsföring av erbjudandet.

– Vi vänder oss till länets skjutbanor i ett första skede. Men också jaktlag och till och med enskilda medlemmar är välkomna att teckna avtal. Det här är ett erbjudande som alla medlemmar i Jägareförbundet ska känna att de har nytta av, säger Lars Gustafsson som redan noterat ett stort intresse från jaktskytteklubbar som har beställt eller planerar att beställa hjärtstartarpaketet.

Projektet inleds i Jönköpings län, men förhoppningen är att det inte ska stanna där.

– Tanken är att fler länsföreningar ska kunna utnyttja det avtal som vi förhandlat fram, säger Lars Gustafsson. Förhoppningen är att det ska bli rikstäckande.

 

En satsning i tiden

Erbjudandet har som sagt gått ut till skjutbanorna. Ett lanseringsmöte har hållits på Jägareförbundets anläggning Skedhult utanför Eksjö, där en hjärtstartare ska installeras efter att personalen genomgått adekvat utbildning.

Företrädarna för Jägareförbundet, Studiefrämjandet och Anticimex är överens om att det är en satsning som ligger i tiden.

– Vi märker ett ökat intresse för våra utbildningar i hjärt- och lungräddning. Medvetandet om vad det betyder att kunna göra en insats ökar. Vi vill ju alla kunna hjälpa till, säger Rose-Marie Blixt från Anticimex.

Kontakt

Ansvariga för jaktskytteklubbar och skjutbanor samt jaktlag som vill veta mer om upplägget kan kontakta Lars Gustafsson som har mejladressen larsnyhagen@
hotmail.com
.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev