torsdag 28 september

Torbjörn Larsson säger att Jägareförbundet varit mycket kritiska till hur vargförvaltningen skötts under alla år.

Torbjörn Larsson säger att Jägareförbundet varit mycket kritiska till hur vargförvaltningen skötts under alla år.

Jägareförbundet: Stoppad vargjakt slår hårdast mot vargen

Naturvårdsverkets beslut att stoppa vinterns vargjakt kommer slå hårdast mot vargen. Saknas det legala möjligheter att förvalta rovdjuret kommer tyvärr mörka krafter att hitta andra sätt, skriver Svenska Jägareförbundet i ett pressmeddelande.
– Att stänga dörren för licensjakt på varg – i en tid då eventuellt illegal jakt börjar begränsa stammens storlek – är som att försöka släcka en eld med tändvätska, säger Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson.

Jägareförbundet menar att krävs tydlighet och förutsägbarhet vid förvaltningen av ett konfliktfyllt rovdjur som vargen.

– Vi har varit mycket kritiska till hur man skött vargförvaltningen under alla år. Främst för att man från myndigheters håll inte klarar av att beakta flera olika intressenter samtidigt. Istället för att även beakta förutsättningar för lantbruk, jakt, tamdjursägare med flera så utgår förvaltningen helt ifrån vargens perspektiv, säger Torbjörn Larsson.

 

Aldrig legitimitet

Jägareförbundet menar att vargförvaltningen måste ha stöd av de som drabbas, annars får den aldrig legitimitet, varnar förbundet

– Utan jakt finns ingen acceptans hos de som drabbas. I dag är det ibland väldigt svårt att få skyddsjakt – och när licensjakten ställs in. Vad ska de drabbade sätta sitt hopp till, undrar Torbjörn Larsson.

 

Täta koncentrationer

För fem år sedan beslutade riksdagen att de tätaste koncentrationerna av varg ska minska. Under de fem år som gått har nästan ingenting hänt, menar Jägareförbundet.

– Det är fortfarande samma koncentrationer i de län som haft rovdjur i många år. Det är ett kapitalt misslyckande. Myndigheterna klarar inte av att förvalta vargen.

Svenska Jägareförbundet oroas av de indikationer som säger att den illegala jakten på varg ökar.

– Misskötseln av vargförvaltningen har pågått så länge att det bara finns ett sätt som kan återvinna förtroendet. Och det är Jägareförbundets förslag om en så liten vargstam som möjligt, med maximalt 150 individer. Vi kan inte låta byråkraters oförmåga sabotera viltförvaltningen och skapa grogrund för illegal jakt, säger Torbjörn Larsson i Svenska Jägareförbundets pressmeddelande.

 

Det blir ingen licensjakt på varg i vinter. Tror du att vargstammen kommer att öka till nästa år?

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev