Jägareförbundet slår ett slag för etiken vid jakt med hund

Med fyra nya filmer sätter Jägareförbundet fokus på etiken i jakt med hund.
Breda diskussioner för fortsatt hög acceptans för löshundsjakten och en förståelse för den frihet under ansvar som jägarkåren har är några av målen med filmerna.
– Vi vill så ett frö och skapa bra samtal kring etiken i jakten, säger Magnus Rydholm, Svenska Jägareförbundets kommunikationschef.

Magnus Rydholm.

Jägareförbundet vill inte komma med bannor eller pekpinnar, men ser ändå behovet av att etiken ständigt måste förbättras och ligga i linje med vad allmänheten förväntar sig.

Etiken i jakten är ett utpekat och återkommande samtalsämne på alla nivåer i Jägareförbundet.

 

Sociala medier är viktiga

Sociala medier bidrar också allt mer till att öka kraven men också förståelsen för frågorna.

– Vi kan se hur jägare börjar uppfostra varandra när det läggs ut filmer och bilder som inte ser bra ut. Jägarkåren börjar dra åt samma håll, etiken är viktig, säger Magnus Rydholm.

Med filmerna vill förbundet driva på den utvecklingen. Löshundsjakten är grunden för många former av jakt, och jägarna kan själva bidra till att samhällets acceptans fortsätter att vara hög.

– Jakten med hund har en särskild ställning i Sverige, men vi måste alltid ta samtalet när det behövs. Det kan vara en jaktkompis som har en hund som är för skarp eller någon som vill jaga i sträng kyla eller då det är för mycket snö. Det behöver inte vara så hårt, men det är viktigt att vi pratar om de här sakerna och att vi gör det i vårt eget jaktlag, säger Magnus Rydholm.

 

Fortsatt debatt i jägarkåren

I den första filmen ger riksjaktvårdskonsulenten Daniel Ligné en bild av hundens betydelse i ett historiskt perspektiv, och han beskriver också varför den etiska debatten är så viktig.

I de kommande filmerna behandlas rådjursjakt, valet av hund och behovet av att ständigt bevaka de etiska frågorna.

Nya viltarter ställer också nya krav. Vildsvin, björn och varg är goda exempel på vilt som numera kan jagas med hund.

– Frihet under ansvar innebär också att vi själva tar samtalen med våra jaktkamrater och tänker på etiken både under jakt och i de bilder vi sprider i sociala medier, säger Magnus Rydholm.

Filmerna har gjorts i samarbete med produktionsbolaget Jaktkunskap och kommer att publiceras på olika media under hösten.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev