Tillsammans med senaste numret av Svensk Jakt skickade Jägareförbundet en bilaga där organisationen berättar mer om alla sina utbildningar. Foto: Martin Källberg

Tillsammans med senaste numret av Svensk Jakt skickade Jägareförbundet en bilaga där organisationen berättar mer om alla sina utbildningar. Foto: Martin Källberg

Jägareförbundet satsar på utbildning

I senaste numret av Svensk Jakt (nr 2/3, som skickades ut under förra veckan) medföljde en bilaga från Svenska Jägareförbundet där utbildning står i fokus.
– Fler jägare borde vidareutbilda sig inom jakten, man blir aldrig fullärd, säger Christel Johansson, utbildningsansvarig i Jägareförbundets region Norr.

”På jakt efter kunskap” är budskapet som pryder omslaget till Jägareförbundets utbildningsbilaga, som distribuerades till förbundets medlemmar tillsammans med senaste utgåvan av Svensk Jakt.

– Vi vill på olika sätt nå ut till jägarna för att berätta om det rika utbud av utbildningar som Jägareförbundet erbjuder, säger Christel Johansson.

 

Samlade på förbundets hemsida

Numera finns förbundets samtliga utbildningar samlade på en samlingssida, jagareforbundet.se/utbildning. Där finns kurser sökbara utifrån ämne och geografi.

Den utbildningsbilaga som nu skickats ut till förbundets medlemmar är ett sätt att synliggöra den digitala ”utbildningsknutpunkt” som numera finns på hemsidan.

– Att få en fysisk katalog i handen blir en påtaglig påminnelse om våra utbildningar och kan förhoppningsvis inspirera fler att vidareutbilda sig inom jaktens många områden.

• Någon favorit bland utbildningarna?

– Utbildningen Vård i det vilda är riktigt bra. Där får man verktyg som kan vara skillnaden mellan liv och död ute i skogen, både vad gäller jägare och jakthundar. Den borde fler jägare försöka gå.

– Här i norr är våra fångstutbildningar, snarning av ripa och räv, alltid populära. Jaktledarutbildningen är en annan utbildning som lockar många. Man måste inte nödvändigtvis vara aktuell för att bli jaktledare för att gå den – det är en utbildning alla jägare har nytta och glädje av. Många som gått den kursen återkommer efter några år och tar den igen. Den ger goda möjligheter till utbyte av erfarenhet mellan jägare, det tror jag är en viktig faktor för dess popularitet, säger Christel Johansson.

 

Viltvården lockar

I Jägareförbundets region Syd är Fredrik Jönsson utbildningsansvarig. Utöver Vård i det vilda framhåller han särskilt de viltvårdsutbildningar som arrangeras i landets södra delar under våren.

– Vi färdigställer just nu dessa kurser, så de finns ännu inte inlagda i utbildningsmodulen, men kommer att dyka upp där i mitten av februari.  Så ett bra tips är att kika in på sajten lite då och då, det fylls kontinuerligt på med en uppsjö av olika utbildningar: jaktledarutbildning, viltundersökarkursen – och mycket annat.

 

Lokala kurser

Fredrik Jönsson påpekar också att en del ytterligare utbildningar finns att hitta hos Jägareförbundets länsföreningars hemsidor.

– Utöver utbildningsmodulen är det därför värt att kika in på alla länsföreningssidor, i jakten på kunskap, säger Fredrik Jönsson.

Här kan du ladda ner och läsa utbildningsbilagan.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev