Jägareförbundet är mycket kritiskt till förbudet att släppa hund vid åtel under björnjakt. Foto: Olle Olsson

Jägareförbundet: Oskyldiga jägare riskerar misstänkas för grovt jaktbrott

Jägareförbundet är inte nådigt i kritiken mot förbudet att släppa hund vid åtel under björnjakten. Ett förbud Naturvårdsverket föreslår ska bestå. Jägareförbundet menar att förslaget saknar både verklighetsförankring och förnuft.

Naturvårdsverket föreslår nya föreskrifter för rovdjursförvaltningen. Jägareförbundet har yttrat sig över förslaget och ger både tummen upp och tummen ner. Det senare rörande åteljakt och hundanvändning.

 

Hittar inga motiv

Så här skriver Jägareförbundet i yttrandet över Naturvårdsverkets förslag:

”NV (Naturvårdsverket, reds. anmn.) har tyvärr fortsatt att finna på nya begränsande regler kring åteljakten som inte går att motivera vare sig vetenskapligt eller av andra skäl. I konsekvensanalysen anges t ex att jakten inte ska effektiviseras som huvudskälet till att inte hund får släppas vid åtel. Det är ett helt oacceptabelt motiv för en regel som kan leda till att enskilda kan bli föremål för brottsutredningar med fängelse i straffskalan!”

Jägareförbundet påpekar i yttrandet att åteljakt är tillåtet för ett stort antal arter i Sverige. ”Stora rovdjur känner inte skillnaden mellan en anlagd åtel för räv och en för björn. Mot den bakgrunden finns ingen anledning att införa regelverk som inte går att följa och kontrollera.”

 

Ingen skillnad

Jägareförbundet förstår inte heller motivet bakom Naturvårdsverkets förslag om att förbjuda jakt på varg, järv och lo vid åtel.

”Åteljakt är tillåtet i Sverige och för det enskilda rovdjuret torde det inte spela någon roll var den fälls.”, skriver Jägareförbundet.

Jägareförbundet välkomnar dock Naturvårdsverkets förslag om att slå ihop föreskrifterna för alla de stora rovdjuren.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev