I ett öppet brev till Bauer media riktar Jägareförbundets generalsekreterare Dag Lidén hård kritik mot bolagets radiokanal Rockklassiker, där programledaren uppmanade björnjägarna att skjuta sig själva. Foto: Martin Källberg & Kjell-Erik Moseid

Jägareförbundet i öppet brev: Ett lågvattenmärke av radiokanal om björnjakten

I ett öppet brev som publiceras på Jägareförbundets hemsida riktar förbundets generalsekreterare hård kritik mot den hatstorm som bröt ut på sociala medier efter att två jägare skadats av en björn. Särskilt riktar han sig till ett stort mediebolag.

I början av veckan blev två jägare, en pappa och hans 14-årige son, skadade av en björn som gick till angrepp. Pappan fick allvarliga skador, medan sonen bröt handleden när han slog på björnen för att avvärja attacken.

Pojkens rådiga ingripande räddade troligen livet på pappan, men det var inte det som blev huvudsaken dagarna som följde.

I stället utbröt en hatstorm på sociala medier, även i etablerade media där programledaren för radiokanalen Rockklassiker föreslog att jägarna skulle skjuta sig själva.

Inget skämt

Dag Lidén.

Att uppmana till självmord är inget skämt, skriver Svenska Jägareförbundets generalsekreterare Dag Lidén i brevet till radiokanalen Rockklassiker och dess ägare Bauer Media.

Dag Lidén skriver:

”Historien hade kunnat sluta där. Ett modigt ingripande av en ung person i en extrem situation. Men tittar man i kommentarerna under nyhetsrapporterna är det förfärande läsning. Argument som ’Björnen skulle dödat de två, jägare som skadas förtjänar det’ förekommer ofta. Längst gick kanalen Rockklassiker som i direktsändning föreslog att jägarna skulle skjuta sig själva. Ett tydligt lågvattenmärke i smaklöshet.”

Sladdrig ursäkt

Han fortsätter med att rikta hård kritik mot mediabolaget Bauer media, som äger radiokanalen och anser att det försök till ursäkt som programledaren tvingades att göra dagen därpå, var sladdrig med en ramsa ord som sa väldigt lite.

Jägareförbundet arbetar tillsammans med andra med suicidprevention, som är ett stort samhällsproblem. Det hårdnande klimatet där hat och hot riktas mellan människor likaså.

”Med hänsyn taget till att Rockklassiker dagligen når tiotusentals lyssnare kan ursäkten inte bli annat än just en sladdrig sådan. Det fanns inte ens ett försök till förklaring till hur han kunde hamna i tanken att mana till självmord eller hur detta skulle kunna uppfattas som ett skämt”, skriver Dag Lidén.

Hela det öppna brevet kan läsas här.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev