Jägareförbundet: Ett steg i rätt riktning

Jägareförbundets generalsekreterare Bo Sköld är försiktigt positiv till Naturvårdsverkets förslag, men höjer lite varningsflagg för frågan om hur den nya viltstrategin ska finansieras. Foto: Madeleine Lewander

Svenska Jägareförbundet anser att huvuddragen i strategin är bra. 
– Naturligtvis dyker det alltid upp frågor när ett verk presenterar så omfattande förändringar, säger generalsekreterare Bo Sköld.
Naturvårdsverket vill bland annat utreda Viltvårdsfondens medel.

Delar av Svenska Jägareförbundets ledning finns på plats under Almedalsveckan och de tog också del av Naturvårdsverkets presentation.
Jägareförbundet menar att om Naturvårdsverket behåller den ambition som präglat arbetet med viltstrategin och lyssnar till de aktörer som har stor kunskap i frågorna finns det goda förutsättningar att strategin verkligen kan utveckla viltförvaltningen i Sverige.

Lite undrande
– Många förslag är riktigt bra. Men det finns också saker som vi är lite undrande kring. Verket vill modernisera jaktlagstiftningen och se över finansieringen. Exakt vad detta innebär kan vi inte överblicka idag. Vi förutsätter dock att Naturvårdsverket bjuder in oss i det fortsatta arbetet, säger Bo Sköld och fortsätter:
– Jag ser det som mycket positivt att verket vill ta på sig ett uppdrag om att främja brukandet av vilt. Detta har vi efterlyst under lång tid. Men detta är inte klart bara för att Naturvårdverket vill ta på sig uppgifter. Nu måste regeringen överväga såväl viltstrategi, som finansiering och ansvarsförhållanden samt därefter fatta beslut.
Bo Sköld menar att den ekonomiska finansieringen är avgörande för att detta ska bli bra.

Viltvårdsfonden
Så här skriver Naturvårdsverket angående finansieringen:
”En grundläggande fråga är vilka delar av förvaltningen
som ska vara skattefinansierade och vilka som ska finansieras med avgifter.
Naturvårdsverket bedömer att det kan finnas skäl som talar för en högre skattefinansiering eftersom vilt är en viktig gemensam resurs för samhället. Naturvårdsverket anser därför att en översyn av viltförvaltningens finansiering behöver göras. I översynen bör även Viltvårdsfondens medel ingå.”
– Vi ser inte att man ska använda jägarnas medel från Viltvårdsfonden för att finansiera detta. Däremot upptäcker vi att många av våra förslag de senaste åren finns med. Framför allt vill verket nu ta steget från förvaltning av enskilda arter till samförvaltning av allt vilt, det är riktigt bra. Det är dock viktigt att inte glömma bort att vi redan idag har en bra viltförvaltning. Man bör ta tillvara allt det som är bra idag. 

Naturvårdsverkets målsättningar:

  • Licensjakt på järv och säl.
  • Nya föreskrifter för användningen av fångstredskap så att det blir tydligt vad som gäller vid jakt med hjälp av fångstredskap.
  • Möjligheten till jakt på de viltpopulationer som orsakar stora skador ska öka.
  • Nya metoder att förebygga skador orsakade av vilt.
  • I samråd med berörda ta fram förslag till acceptansnivå för skador av vilt på de areella näringarna förutom rennäringen.
  • Se till att kunskap om återintroducering av arter som naturligt hör hemma i vår fauna tas fram.
  • Utred förutsättningarna för marklösa jägare att kunna jaga, bland annat genom att utreda möjligheterna att tillåta i första hand småviltsjakt på mark utanför renskötselområdet som ägs av staten eller av statliga bolag.
  • Utveckla möjligheterna att använda nya sätt att jaga.
  • Verka för att så många arter som möjligt är föremål för allmän jakttid.
  • Att underlätta lokal förvaltning och minska myndigheternas administration.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev