Vildsvinsjägare kan stötta SVA genom provtagning. Foto: Jan Henricson

Jägare uppmanas skicka in vildsvinsprover

Statens veterinärmedicinska anstalt vill att jägare som skjuter vildsvin i närheten av den ASF-drabbade zonen i Fagersta tar prover av djuren.

Jägare som skjuter vildsvin i grannkommuner till Fagersta uppmanas att skicka in prover till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Det meddelar myndigheten i ett pressmeddelande:

Som en del i en förstärkt övervakning kan jägare frivilligt skicka in prover från skjutna vildsvin från de kommuner som gränsar till den smittade zonen. Det handlar om Avesta, Norberg, Sala, Skinnskatteberg, Smedjebacken, Surahammar och Västerås. Ett syfte är att bekräfta att utbrottet är avgränsat till Fagersta.

– Detta är viktigt och värdefullt för att öka säkerheten i vårt antagande angående smittans utbredning. Det är också viktig bakgrundsinformation för vår beredskap att tidigt upptäcka om smittspridning skulle ske ut ur zonen. Hittills har jägare i området ställt upp på ett fantastiskt sätt i kadaversöket, nu hoppas vi att även jägarna runt den smittade zonen vill bidra genom att beställa provtagningskit och göra sig det extra besväret att ta prover på skjutna vildsvin, säger Erika Chenais, statsveterinär på SVA.

Så gör du

Kroppen kan hanteras som vanligt. Provtagningskit, provtagningsinstruktioner och remiss kan beställas via e-post till vilt@sva.se.

Fynd av kadaver rapporteras på rapporteravilt.sva.se.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev