Syftet med mötet på Öster Malma var bland annat att skapa förståelse för medlemsländernas olika jakttraditioner. Foto: Hanna Sjökvist

Jägare möttes för att diskutera jakt i Europa

Organisationen CIC, som arbetar med viltvård och jakt i Europa, har hållit ett möte på svenska jägareförbundets huvudkontor, Öster Malma. Detta för att diskutera jaktliga frågor och utbyta erfarenheter mellan länderna.

Torsten Mörner.

Den 1 februari samlades deltagare från The International Council for Game and Wildlife Conservation, CIC. Medlemmar från sju länder var på plats när organisationen höll möte på Svenska Jägareförbundets huvudkontor, Öster Malma. Mötet öppnades av Torsten Mörner, Sverige, och Mikael Allen, Finland. Därefter fick CIC:s President, Philipp Harmer, Österrike, ordet.

– Vi måste lära känna varandra och förstå varandras förväntningar. Vi har alla passionen för jakt gemensamt, även om jakten har olika betydelse i olika länder.

Jakttraditioner

Mötet hölls för att jaktorganisationerna sinsemellan ska få bättre förståelse för varandras jakttraditioner och lära känna varandra för att gemensamt kunna driva förändringar på högre politisk nivå.

– Vi måste få allmänheten att förstå vad vi håller på med, vi behöver mer social acceptans för jakten. Människor som inte jagar måste förstå att jakten är en viktig del av viltvården och av vår kultur, sa Sebastian Winkler, Ungern.

Situationen i Sverige

Flera ämnen avhandlades på mötet, bland annat jaktsituationen i Sverige. Dag Lidén, generalsekreterare för Svenska Jägareförbundet, presenterade Sveriges stora jaktfrågor för de utländska representanterna.

– Mest aktuellt för oss i Sverige är för tillfället älgarna och vargarna. Älgjakten är en stor del av den svenska jaktkulturen och på grund av att älgstammen minskar drastiskt är älgjakten nu hotad, sa han.

Förbud mot blyhagel

Under eftermiddagen hölls även ett föredrag om blyhagel av Niels Kanstrup, Danmark. Under föredraget berättade han om hur man i Danmark oftast använder stålhagel som alternativ till bly.
– I Danmark ser vi inga problem med att ha stålhagel i stället, varken när det gäller tillgänglighet, säkerhet eller effektivitet.

Efterfrågan styr

Danmark har haft blyförbud i ammunition sedan 1996. Tillgängligheten för att få tag på stålhagel handlar enligt Niels Kanstrup om efterfrågan. När jägarna börjar fråga efter stålhagel kommer vapenhandlare att ta in det i sortimentet, menar han. Danmark och Nederländerna är än så länge de enda länderna i Europa som har ett totalt förbud mot bly i ammunition.
– Bly är en väldigt användbar metall men den är oerhört giftig och därför måste vi sluta använda blyammunition. Bly förstör vår natur och våra hjärnor, avslutade Niels Kanstrup.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev