Jan ”Dylta-Janne” Gustavsson har tillsammans med Jägareförbundet Örebro tagit initiativ till en länsomfattande rovdjursinventering i samarbete med länsstyrelsen. Foto: Angelica Sternerfors

Jägare inventerar rovdjur i samarbete med länsstyrelsen

Premium

Genom ett samarbete mellan Jägareförbundet Örebro län och länsstyrelsen ska främst lodjur, men även andra rovdjur, inventeras under vintern. Resultatet väntas ge ett bättre underlag för jakt.

Nu väntar jägarna i Örebro län på bra snöförhållanden för en länsomfattande inventering. Modellen är enkel och effektiv. När spårningsförhållandena är de rätta genomförs områdesinventering i hela länet av aktiva och motiverade jägare.

Att jägare med lokalkännedom genomför inventeringen grundar för ett bra resultat.

 

Jägareförbundet samordnar

Inventeringen organiseras via kretsarnas rovdjursansvariga ut till jägare i älgskötselområden, viltvårdsområden och andra jaktområden med Jägareförbundet Örebro som samordnande organisation.

– Det är första gången vi genomför en sån här inventering på länsnivå. Vi ska inventera både lo, varg och järv, men med tonvikt på lodjur och då främst familjegrupper av lodjur, säger Jan ”Dylta-Janne” Gustavsson som har tagit initiativet till inventeringen.

 

Länsomfattande inventering

För ett bra resultat krävs nysnö som garanterar bra spårförhållanden. Inventeringen startar 1–2 dygn efter ett snöfall under perioden 15 januari–28 februari. Alla spår ska rapporteras i Skandobs touch och länsstyrelsen står därefter för dokumentation och kvalitetssäkring.

– Jag förväntar mig att alla jägare tar chansen att vara med och hjälps åt, så att vi får en ordentlig inventering. Då kan vi släcka alla fördomar om hur många lodjur vi har, säger Jan Gustavsson.

 

Utrymme för jakt

Målet är jakter som baseras på resultatet av inventeringen, och samtidigt ett ökat engagemang från jägarna i länet. För Jan Gustavsson handlar det om att garantera att det går att ha återkommande jakt på lodjur i Örebro län.

– Det kan också leda till en utökad jakt nästa år, säger Jan Gustavsson.

Information om inventeringen har gått ut till alla kretsar samt ordförande i länets älgskötselområden.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev