Publicerad 7 maj 2020 - 06:00

Ett jaktlag i Södermanland har råkat i luven på varandra. Nu har en av jägarna anmält jaktlaget till Datainspektionen för felaktig användning av en åtelkamera. Foto: Boo Westlund

Jägare i bråk om dold viltkamera

Premium

Ett inbördes bråk i ett jaktlag i Södermanland har lett till en anmälan till Datainspektionen. En extra och för medlemmarna dold viltkamera sattes upp för att övervaka jaktlagets åtelkamera, och när en av jägarna fångades på bild startade bråket.

Det beskrivs som att det börjat med ett klockproblem, där någon misstänktes ha pillat på inställningarna i jaktlagets åtelkamera. För att avslöja den skyldige satte en eller några av jägarna i laget upp en dold kamera för att övervaka åtelkameran.

En av jägarna fångades på bild, konfronterades av de andra jägarna och anklagades för bland annat det omstridda problemet med klockan som ändrade tid.

 

Anger skäl

Jägaren som anklagades kände sig både kränkt och olovligt påhoppad. Dessutom hävdade hen att den dolda kameran strider mot reglerna för hur en åtelkamera för användas.

– Jag känner mig kränkt och olovligt påhoppad. Det här är mina jaktkamrater som misstror mig, skriver jägaren  i sin anmälan till Datainspektionen och fortsätter,

– Man får inte sätta upp dolda kameror som fotar personer utan deras vetskap. En åtelkamera skall endast vara riktad över matplatsen.

 

Myndigheten avgör

Båda kamerorna har nu plockats ner, och det blir upp till Datainspektionen att avgöra om händelsen ska utredas vidare. Användningen av viltkameror styrs av den nya dataskyddsförordningen (GDPR).

Skribent

Boo Westlund

boo.westlund@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram