Trots pandemin verkar många jägare ha haft en lyckad jaktsäsong. Foto: Jan Henricson

Jägare berättar – så har pandemin påverkat jakten

Hallands Kulturhistoriska Museum håller på att samla in vittnesmål från halländska jägare inför en planerad utställning. Drygt 300 svar kring hur man hanterat pandemin har hittills inkommit.

De flesta vittnar om att jakten påverkats men att man klarat det hela genom anpassning. Oftast har det rört sig om att lägga upp samlingar på ett annat sätt, till exempel genom att sköta passtilldelning och regelgenomgång för jakten på förhand så att folk kunnat åka direkt ut på pass.

Flera sagesmän lyfte detta som något positivt, det blev mindre stress och stök i skogen. Vid större jakter och jakter över flera jaktområden har man delat upp jägarna i mindre grupper vilka samlats på olika platser och samordnat det hela på distans. Samåkning i samband med jakt har hållits nere.

 

”Det trevliga försvann”

Den sociala biten har definitivt blivit lidande. Möten och middagar har ställts in eller begränsats deltagarmässigt. ”Det trevliga försvann” svarar någon.

Styckning och packning har i de flesta fall skötts av ett fåtal individer för att slippa trängsel. Det finns exempel där jägare tillåtits vara med trots att de haft konstaterad covid 19, det har lösts genom radiokommunikation.

I många jaktlag har man varit försiktig med att släppa in gästjägare. Andra jägare har haft problem att ordna barnvakt men trots pandemin verkar många jägare i Halland ha haft en lyckad jaktsäsong.

 

Leif Häggström

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev