Publicerad 19 juni 2017 - 15:37

Jägareförbundarna Martin Sahlberg och Karl-Henrik Karlsson i Högsby har belönats med Lions ungdomsledarstipendium. Foto: Privat

Jägare belönade med Lions stipendium

Vanligtvis uppmärksammas inte jägares insatser för samhällsnyttan utanför de egna leden. Men i Högsby är det annorlunda, där Karl-Henrik Karlsson och Martin Sahlberg i jaktvårdskretsen har utsetts till årets ungdomsledarstipendiater av Lions Club.

De båda eldsjälarna fick ta emot sina stipendier i samband med Högsbydagen i lördags. De får priset för sitt arbete med ungdomsverksamheten i Högsby jaktvårdskrets regi. Ett arbete de bedriver med stor entusiasm.

– Man får så mycket tillbaka från barn och ungdomar så det är helt klart värt det. Är man två och kan dela på arbetet går det dessutom extra bra, säger Martin Sahlberg när Svensk Jakt når honom på telefon på måndagen.

 

Roligt och hedrande

Högsby Lions Clubs ungdomsledarstipendium har delats ut i många år vid det här laget. Inte sällan har det gått till ungdomsledare inom idrotten.

– Ja, vanligen är det ledare inom fotboll och innebandy som uppmärksammas. Det är ju inte vanligt att vi som håller på med jakt får någon erkänsla utanför våra egna led. Därför känns det här extra roligt och hedrande, säger Martin Sahlberg.

Både han och Karl-Henrik Karlsson är förtroendevalda i Högsby jaktvårdskrets där de är engagerade på flera sätt. Martin är till exempel sekreterare i kretsen.

 

Holkar i byggsats

Där utöver ordnar de som sagt aktiviteter för barn och ungdomar. Ett exempel är när de på sportlovet ordnade en naturdag då de bjöd in samhällets fritidsverksamhet och genom det fick 50-60 barn att komma närmare naturen.

– Vi visade horn och ordnade små tävlingar som gissa bajset. Spika fågelholkar är en bra aktivitet. Vi har gjort iordning byggsatser som vi lämnat på fritids så att pedagogerna där kan ordna fågelholksbygge när de tycker att det passar, berättar Martin Sahlberg.

För Martin och Karl-Henrik handlar det inte i första hand om att göra barnen till jägare.

– Det gör vi när vi arbetar med jägarskolan. Det viktiga är att få barnen intresserade av naturen, att öka förståelsen för att bruka naturen och för att vi använder oss av en resurs som ständigt förnyas. Man vet aldrig, en av dem kan ju vara en blivande statsminister, säger Martin Sahlberg med ett skratt.

 

Tusen frågor

Särskilt svårt att arbeta med barn och ungdomar tycker han inte att det är:

– I samband med naturdagen då vi var flera engagerade var en av jägarna lite nervös för vad han skulle berätta när han visade horn. Jag sa åt honom att det är lugnt, du behöver bara säga en mening så får du tusen frågor om hornen tillbaka. Precis så blev det.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram