En sameby i Norrbotten har fått ja på sin ansökan om förebyggande skyddsjakt på järv, dock drog länsstyrelsen ner på antalet från de sökta åtta järvarna till två. Foto: Ingemar Pettersson (i hägn)

Ja till skyddsjakt på järv – i förebyggande syfte

Samebyn Semisjaur-Njarg i Norrbotten ansökte om skyddsjakt på totalt åtta järvar. Länsstyrelsen sa ja till skyddsjakt på två järvar.

Samebyn ansökte om skyddsjakt på åtta järvar i förebyggande syfte och hänvisade till risk för störning när renhjordarna ska flyttas från fjällområdena ner till vinterbetesmarkerna.

Länsstyrelsen i Norrbotten tog den 24 november beslut om skyddsjakt på två järvar och hänvisade till att området har en hög järvtäthet.

Länsstyrelsen bedömde att skyddsjakt, utöver att förhindra allvarlig skada, även kan medföra en mildrande effekt av störningar.

Att ta bort två individer kommer minska antalet jaktförsök och göra förutsättningarna för att kunna flytta genom området och genomföra en skiljning hanterbara.”

Bedömning

Länsstyrelsen menade att det finns både en akut och en historisk skadebild där samebyn återkommande har drabbats.

Samebyn ansöker om skyddsjakt på 8 individer. Länsstyrelsen menar dock att dödligheten i järvstammen vid ett sådant omfattande uttag kan bli högre än vad som är lämpligt för järvens utveckling i länet.”

Förlängd jakttid

Skyddsjakten fick bedrivas mellan den 25 november 2023 till och med  30 november 2023. Ingen järv fälldes i samband med skyddsjakten.

– På grund av vädret har det endast gjorts ett jaktförsök, uppger Maike Demski vid länsstyrelsen och berättar att samebyn nu fått förlängd skyddsjakt fram till den 10 december.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev