Ja till fortsatt riktad selektiv vargjakt

Isak From.

En majoritet i riksdagen sade i onsdags ja till en motion om fortsatt riktad selektiv jakt på varg.
Socialdemokraterna reserverade sig.
– Vi är  dock inte emot vargjakt men tyckte motionen hade konstiga formuleringar, säger Isak From (S).

I onsdags behandlade och diskuterade riksdagen en rad motioner. En av dessa handlade om fortsatt riktad selektiv jakt på varg.
En majoritet av ledamöterna sade ja till motionen. Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet reserverade sig mot beslutet.
I  den gemensamma reservationen skriver de tre partierna att rovdjurspolitiken inte har förändrats men att regeringen föreslår olika åtgärder för att utveckla rovdjursförvaltningen. Enligt partierna behövs mer samverkan och respekt för både människor och rovdjur.

Inga motståndare
Isak From, riksdagsledamot från Västerbotten, påpekar att socialdemokraterna inte är motståndare till vargjakt.
– Det var en konstigt skriven motion. Det finns inget som heter selektiv jakt på varg. Antingen pratar man om skyddsjakt på varg eller licensjakt på varg. Det är de termerna som används i dag. Dessutom finns inga planer på att ändra riksdagsbeslutet från 2013 som rör vargjakten, säger Isak From.
Riksdagen beslutade i december 2013 att Naturvårdsverket ska få fatta beslut om vargjakt, och som ett led i att besluten ska kunna tas närmare berörda har verket möjlighet att delegera beslutet till länsstyrelserna. 

Beslutet ligger fast
– Vi har inga planer på att riva upp riksdagsbeslutet. Vi tror på den formen av jakt som bedrevs i vintras, alltså att man skjuter av hela revir, säger Isak From.
Ulf Berg (M), ledamot i riksdagens miljö- och jordbruksutskott, menar att socialdemokraterna med sin reservation ännu en gång böjt sig för miljöpartiet i rovdjursfrågan.
– Regeringen har nyligen lidit stort nederlag i miljö- och jordbruksutskottet i riksdagen. Det finns nu majoritet i riksdagen att uppdra åt regeringen att bedriva stora delar av alliansens rovdjurspolitik. Regeringen har nu fått i uppdrag att säkerställa att det går att bedriva en riktad och selektiv jakt på varg, säger Ulf Berg.
Riksdagen uppmanar även regeringen att stärka viltförvaltningsdelegationernas roll i rovdjursförvaltningen. Dessutom vill riksdagen att regeringen ska verka inom EU för att förändra art- och habitatdirektivet, så att klassificeringen av hotade djur och växter i högre grad kan avgöras i Sverige.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev