Foto i Lycksele Djurpark: Lars Nilsson

Inventering visar fler vargar och fortsatt gott om lodjur

Fler vargar och fortsatt stark lodjursstam. Det konstaterar länsstyrelsen Västerbotten i slutrapporten för rovdjursinventeringen 2016–2017.

I vanliga fall är revirmarkerande vargar ovanliga i Västerbotten. Men länsstyrelsen uppger att hösten 2016 var ”ovanligt intensiv när det gäller vargförekomst i länet.”

Två vargar började revirmarkera i ett område väster om Nordmaling i början av november. Vargparet dokumenterades under några få dagar och på grund av dåliga spårförhållanden kunde länsstyrelsen inte fastställa det eventuella revirets utbredning.

Under senare delen av december kunde bara en varg återfinnas – en tik från Gimmen 3-reviret i Dalarna.

 

Sköts på skyddsjakt

En vargtik från det norska reviret Julussa 9 rörde sig i trakterna kring Tvärålund och Ekorrsele under november och december 2016. Samtidigt befann sig en varghane från Färna 2-reviret i Västmanlands län i området kring Bygdsiljum.

– Samtliga vargar rörde sig i för rennäringen viktiga områden och orsakade stora problem. Alla tre vargarna fälldes under skyddsjakt i december. Ingen av vargarna var, för den svenska vargstammen, en genetiskt viktig individ, säger Björn Jonsson, naturvårdsdirektör på länsstyrelsen i ett pressmeddelande från myndigheten.

 

Stabil lodjursstam

Under vintern 2016–2017 har 29 lodjursföryngringar dokumenterats i länet. Fyra av familjegrupperna har rört sig i två län och delas då mellan länens inventeringar. Det slutliga resultatet för Västerbotten blir därför 27 föryngringar.

– Lodjursstammen har återhämtat sig bra och har legat på samma nivå två år i rad nu. Det möjliggjorde licensjakt på nio djur i vårvintras, säger Linda Backlund, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i pressmeddelandet från myndigheten.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev