Inventering förutspår ganska bra jakt
Något sämre än i fjol, men ändå en medelgod föryngring som kan ge en ganska bra jakt. Så sammanfattas resultatet av den första ripinventeringen för året, som nått redaktionen. Nedan följer en rapport som skrivits av ledaren för inventeringen, Rolf Brittas.
Årets ripinventering i Lövhögsområdet genomfördes 23–28 juli av sex hundekipage. Inventeringsområdet är beläget i sydligaste delen av vår fjällkedja, i gränsområdet mellan Särna i Dalarna och Lillhärdal i Härjedalen.
Resultatet visar att årets föryngring hos dalriporna i området är något sämre än förra året, men medelgod.
Bland 309 observerade ripor var 59 procent kycklingar. Omräknat till antalet kycklingar per två vuxna, vilket är vårt mest använda index på föryngringen, blir det 2,9.
Medelgod föryngring
Vi har inventerat vid samma tid i Lövhögen sen 2004 och under den tolvåriga perioden har det i genomsnitt varit 2,9 ungfåglar per par. Under samma period har detta index varit 5,5 under toppåret 2014.
Ett dåligt föryngringsår – som 2012 – hade riporna i Lövhögen knappt en kyckling per par i genomsnitt.
Vid årets inventering konstaterades att många kullar var medelstora med 5–6 kycklingar, men det fanns också stora kullar med upp till 12 kycklingar. Flertalet par hade kycklingar av ungefär normal storlek, men det fanns också en del kullar med små kycklingar som kommer att vara ”pipkycklingar” vid jaktpremiären. Dessutom fanns en hel del par som hade mist hela kullen.
Hårt predatortryck
Den främsta förklaringen till avgången av kycklingar är att predationstrycket varit relativt stort till följd av en låg tillgång på den alternativa rovdjursfödan smågnagare.
Vi har fångat sork under inventeringsveckan och kunnat konstatera att sorktillgången är låg. Sannolikt minskade dock gnagartillgången redan under hösten 2015, varför predatortrycket har varit måttligt stort.
Förklaringen är att rovdjur som räv och hermelin får ganska små kullar om det är ont om gnagare under vintern. Sker nedgången av rovdjursstammarna i stället på våren, när rovdjuren redan fått stora kullar, brukar predationstrycket bli väsentligt större än i år.
Bättre väder
Förra året var maj månad ovanligt kall och snösmältningen senare än vanligt längs hela fjällkedjan. Väderförhållandena under vår och försommar i området noteras sen länge vid den närbelägna fjällgården Lillhärjeåbygget.
Under 2016 har vädret under försommaren varit betydligt bättre än föregående år. Vädret har varit ganska omväxlande utan någon längre period med regn.
I motsats till föregående år är vegetationsutvecklingen normal denna sommar.
Riptillgången inför jakten – vuxna + kycklingar per kvadratkilometer – har sedan 2004 varierat mellan nästan 5 och 25 ripor per kvadratkilometer i Lövhögsområdet. De senaste åren har skillnaden varit stor.
Möjlig bra jakt
Enligt ripforskaren Maria Hörnell Willebrands beräkningar fanns år 2013 4,8 ripor per kvadratkilometervid inventeringen i månadsskiftet juli–augusti.
För två år sedan (2014) var motsavarande värde nästan fyra gånger högre med 18,5 ripor per kvadratkilometer, och 2015 sjönk värdet till 8,6.
Årets bedömning av riptätheten kommer om någon vecka när Maria Hörnell – Willebrand gjort statistiska analyser av materialet.
Sammanfattningsvis kan konstateras att ripföryngringen 2016 är medelgod, och med tanke på att det finns en hel del medelstora och stora kullar finns möjligheter till en ganska bra ripjakt i området.
Rolf Brittas
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.