Jägarna har återigen samlat in tusentals björnspillningsprover som nu kommer ligga till grund för beräkningen av björnstammen i Jämtland och Västernorrland. Foto: Lars Svensson/Mostphotos och Kenneth Johansson

Inventering av björnspillning klar i Västernorrland och Jämtland – jägarna samlade in tusentals prover

Premium

I Jämtland samlades det in färre prover jämfört med 2015. I Västernorrland däremot samlades det in fler spillningsprover.

Från 21 augusti till och med den 31 oktober i år har det genomförts en inventering av björnspillning i Jämtlands och Västernorrlands län.

Totalt samlades det in 3.401 prover i Jämtland vilket är cirka 700 prover färre jämfört med förra inventeringen 2015. I Västernorrland samlades det in 2.177 prover, en ökning med 409 prover jämfört med 2015, uppger Moa Walldén, Naturvårdshandläggare vid länsstyrelsen i Jämtland.

 

Under målet

Hon berättar att målet för Jämtlands län var att samla in minst 4.000 prover för analys.

– Men det antal prover som nu samlats är tillräckligt för att kunna göra säkra beräkningar. Målet var också högt satt och vi tycver utfallet ändå blev bra, säger Moa Walldén.

Naturhistoriska riksmuseet ska nu analysera proverna och beräkningar utifrån dessa väntas vara klar någon gång under våren, försommaren 2021.

 

Nöjd ordförande

– Vi hoppas få svar innan vi tar beslut om licensjakten, vilket vi brukar göra någon gång i mitten av juni, säger Moa Walldén.

Tidigare inventeringar i dessa län har visat att det finns cirka 900 björnar i Jämtlands län och 350 björnar i Västernorrlands län.

– Vi är jättenöjd. Jägarkåren har gjort en fantastisk insats som ligger till grund för att kunna veta hur stor björnstam vi har. Det vi har sett är att det är färre prover inskickade från västra Jämtland. Det beror på att det är mer otillgängliga områden med färre skogsvägar, säger Gun Fahlander, ordförande för Jägareförbundet Mitt Norrland.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev