Invasiva arter tema för Sveriges Vildnads seminarium
Stiftelsen Sveriges Vildnad arrangerar årligen ett seminarium på Öster Malma, där Svenska Jägareförbundet tillsammans med Kungliga Patriotiska Sällskapet bjuder in ett antal intressanta föreläsare. Årets tema är ”Den nya faunan att bevara, bruka, begränsa eller bekämpa”.
Den 29 november är det dags för årets arrangemang. Seminariets syfte är i år att belysa synen på och samtala om förvaltningen av Sveriges nya och nygamla arter, i en ständigt föränderlig natur.
Vad är en inhemsk art?
Nya arter introduceras, medvetet eller omedvetet, men hur har synen på nya arter förändrats över tid? Vad är egentligen en inhemsk, naturaliserad eller invasiv art? Dessa och många andra frågor ska få sitt svar under årets seminarium.
Först ut är Peter Eriksson, Svenska Jägareförbundets ordförande, som öppnar dagen med ett hälsningsanförande, med stöd av Bodil Elmhagen, Jägareförbundets forskningssamordnare.
Nya däggdjur
Därefter ska Kjell Danell, SLU Umeå, prata om däggdjurens nykomlingar, och hur synen på dem har förändrats.
Ulf Ottosson och Anders Wirdheim, koordinatorer för den nya upplagan av boken Fåglarna i Sverige – antal och förekomst är nästa punkt i programmet, tätt följda av Henrik Thurfjell, Artdatabanken, SLU och Peter Dalin, Naturvårdsverket, som ska ge sin syn på vilka arter som hör hemma i Sverige, och vilka som inte gör det.
Bevara mångfald
Från WWF deltar Anna Sandström, miljöjurist och talesperson för ämnet Invasiva arter, och hon kommer att betona den ideella naturvårdens syn på detta och bevarandet av mångfald.
Efter lunch får Svenska Jägareförbundets projektledare i kampen mot invasiva arter P-A Åhlén berätta hur man i praktiken och på ett handfast sätt kan jobba för att söka och stoppa mårdhund och andra arter på väg in i den svenska faunan.
Dov och vildsvin
Därefter har klövviltet fått några programpunkter där dovhjortens och vildsvinens tillväxt och förvaltning beskrivs av Petter Kjellander, SLU Grimsö. Jim Forsberg, vilthandläggare vid Länsstyrelsen Östergötland, spinner vidare på samma fråga och berättar om Östergötlandsprojektet där målet är samverkan om förvalting av dovhjort och vildsvin.
Vargens predation
Övriga föreläsare är Camilla Wikenros, SLU Grimsö, om vargens predation på klövvilt, samt Carl-Gustaf Thelin, SLU Uppsala, om framtidens fauna.
Därefter följer ett panelsamtal med dagens föreläsare med Erica von Essen, Stockholms universitet, som samtalsledare. Där ska bland annat etiken i hanteringen av nya arter belysas.
Begränsat antal platser
Antalet platser är begränsat, men det går även att följa dagen digitalt. Sista anmälningsdag är den 27 november, och det går bra att anmäla sig via länken här.
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.