En sibirisk jordekorre har avlivats i en bokskog i Skåne, av personal från Jägareförbundets Mårdhundsprojekt. Hur djuret hamnat där är en gåta. Foto: Martina V / Mostphotos

Invasiv ekorre avlivad i bokskog

En sibirisk jordekorre har påträffats och avlivats i en bokskog i Torup utanför Malmö.

Ekorren upptäcktes för några dagar sedan och avlivades av personal från Jägareförbundets Mårdhundsprojekt. Men innan så kunde ske krävdes ett beslut av Naturvårdsverket, skriver länsstyrelsen i Skåne i ett pressmeddelande.

– Det finns ingen naturlig förklaring till att en sibirisk jordekorre ska dyka upp i Torup. Det troliga är att en privatperson haft den som husdjur trots att det inte är tillåtet i Sverige, och att djuret antingen rymt eller släppts ut i naturen, säger Nils Carlsson, ansvarig för arbetet med invasiva arter på länsstyrelsen Skåne.

 

Kan etablera sig

Den sibiriska jordekorren klassas som invasiv i EU. Den lever naturligt från centrala Ryssland och österut till Kina och Japan samt i Mongoliet och Korea.

Ekorren har etablerat sig i ett antal europeiska länder och i Belgien är den så talrik att den orsakar skador på andra arter.

– Kommer de ut och börjar reproducera sig kan de bli väldigt många och orsaka skador i den nya miljön, säger Nils Carlsson i pressmeddelandet.

 

Flera fall

Det finns inga rapporter om att det synts till flera jordekorrar i Torup. När länsstyrelsen fick in en säker observation av en jordekorre häromdagen rapporterades detta till Naturvårdsverket, som fattade beslut om att djuret skulle avlivas.

För några månader sedan kom rapporter om att en sibirisk jordekorre iakttagits i Abbekås på sydkusten. Om den rapporten stämmer bedöms det vara en annan individ.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev