En sibirisk jordekorre har avlivats i en bokskog i Skåne, av personal från Jägareförbundets Mårdhundsprojekt. Hur djuret hamnat där är en gåta. Foto: Martina V / Mostphotos

Invasiv ekorre avlivad i bokskog

En sibirisk jordekorre har påträffats och avlivats i en bokskog i Torup utanför Malmö.

Svensk Jakt Publicerad 9 maj 2019 - 11:02

Ekorren upptäcktes för några dagar sedan och avlivades av personal från Jägareförbundets Mårdhundsprojekt. Men innan så kunde ske krävdes ett beslut av Naturvårdsverket, skriver länsstyrelsen i Skåne i ett pressmeddelande.

– Det finns ingen naturlig förklaring till att en sibirisk jordekorre ska dyka upp i Torup. Det troliga är att en privatperson haft den som husdjur trots att det inte är tillåtet i Sverige, och att djuret antingen rymt eller släppts ut i naturen, säger Nils Carlsson, ansvarig för arbetet med invasiva arter på länsstyrelsen Skåne.

 

Kan etablera sig

Den sibiriska jordekorren klassas som invasiv i EU. Den lever naturligt från centrala Ryssland och österut till Kina och Japan samt i Mongoliet och Korea.

Ekorren har etablerat sig i ett antal europeiska länder och i Belgien är den så talrik att den orsakar skador på andra arter.

– Kommer de ut och börjar reproducera sig kan de bli väldigt många och orsaka skador i den nya miljön, säger Nils Carlsson i pressmeddelandet.

 

Flera fall

Det finns inga rapporter om att det synts till flera jordekorrar i Torup. När länsstyrelsen fick in en säker observation av en jordekorre häromdagen rapporterades detta till Naturvårdsverket, som fattade beslut om att djuret skulle avlivas.

För några månader sedan kom rapporter om att en sibirisk jordekorre iakttagits i Abbekås på sydkusten. Om den rapporten stämmer bedöms det vara en annan individ.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram