Vargförvaltningen och tidigare riksdagsbeslut tas upp i en interpellation ställd till landsbygdsminister Jennie Nilsson, S. Foto: Mostphotos

Interpellation: – Tänker ministern följa riksdagsbeslutet?

Vargförvaltning, riksdagsbeslut och regional fördelning av vargstammen är några av de frågor som tas upp i en interpellation ställd till landsbygdsminister Jennie Nilsson, S. Frågorna har framförts av den moderate riksdagsledamoten Lars Beckman från Gävleborg.

Landsbygdsminister Jennie Nilsson, S.

– Kommer statsrådet och regeringen att följa riksdagens beslut rörande rovdjur?

– Avser statsrådet att agera för att antalet individer av varg inte ska öka i de län där rovdjurstrycket är som störst, och överensstämmer Naturvårdsverkets beslut om 300 vargar med riksdagens beslut där den nedre gränsen är 170 individer?

Interpellationen som ska besvaras av statsrådet senast den 2 maj belyser flera delar av vargförvaltningen där inte minst länsstyrelsens förslag om höjda nivåer för vargstammen i Gävleborg oroar Lars Beckman.

 

Följer inte riksdagsbeslutet

Riksdagsledamot Lars Beckman, M.

– Många i Gävleborg, som berörs av vargen, anser att vargförvaltningen inte lever upp till riksdagens beslutade politik, en politik som en majoritet av riksdagen har beslutat om, skriver Lars Beckman.

Han pekar även på att de regionala viltförvaltningsdelegationerna gång på gång blir överkörda av Naturvårdsverket.

– Politiken tillsatte de regionala viltförvaltningsdelegationerna för att få en mer regional och lokal förvaltning av bland annat rovdjursförvaltningen, menar Lars Beckman.

Interpellationen innehåller sju frågor som alla rör förvaltningen av varg och andra rovdjur.

Sju frågor

1. Kommer statsrådet och regeringen att följa riksdagens beslut rörande rovdjur?

2. Anser statsrådet att Naturvårdsverkets beslut om 300 vargar överensstämmer med riksdagens beslut där den nedre gränsen är 170 individer?

3. Avser statsrådet att agera för att antalet individer av varg inte ska öka i de län där rovdjurstrycket är som störst?

4. Avser statsrådet att vidta åtgärder för att säkerställa att

viltförvaltningsdelegationerna har ett starkt mandat där man kan ta lokala och regionala hänsyn vid sina beslut?

5. Finns det en samsyn i regeringen om att förvalta vargen med jakt, och hur kommer det i så fall till uttryck i regeringens åtgärder?

6. Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att säkerställa att ansvariga myndigheter följer riksdagens beslut?

7. Vilka övriga åtgärder avser statsrådet att vidta i tjänsten för att skapa en bred folklig förankring av den svenska rovdjurspolitiken i de regioner som berörs av frågan – där det finns en stor andel vargar?

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev