I Norrbotten måste alla skjutna älgar förses med en plombering innan älgkroppen transporters ut ur skogen. Foto: Lars-Henrik Andersson

Inget brott glömma plombera skjuten älg

I Norrbotten måste alla fällda älgar förses med en plombering. Det har länsstyrelsen beslutat.
I höstas hittade polisen en oplomberad älg vid en kontroll.
Men det är inte olagligt menar åklagaren som nu friar en jägare från brottsmisstankar.

 

Sedan 2012 måste alla fällda älgar i Norrbotten förses med en plombering. Det är en stålvajer med en plasthylsa med ett nummer på som träs genom hälsenan på älgen innan den transporteras ut från skogen. Plomberingen ska sitta kvar till dess älgkroppen styckas. Motivet till att länsstyrelsen införde systemet var att minska den illegala jakten. Men trots att plomberingen nu funnits ett antal år har ingen större utredning av effekterna presenterats.

Polisen i Norrbotten har förordat plombering och tycker den är bra. Ingen jägare har dock ännu blivit fälld för att inte ha satt på en plombering på en skjuten älg. Hösten 2014 stoppade polisen några jägare i Jokkmokk som inte hade satt fast någon plombering på en älg.

 

Naturliga orsaker

– Det visade sig finnas naturliga orsaker till varför älgkroppen inte hade någon plombering. Älgen hade transporterats med helikopter och då sätter man inte på någon plombering eftersom det finns risk att den lossnar. Sedan hade de slarvat och inte satt på någon plombering efter flygtransporten, sade Christer B Jarlås, kammaråklagare vid riksenheten för miljömål.

Han lade därför ner förundersökningen.

Christer B Jarlås har hyllat plomberingen och tycker fler län borde ta efter Norrbottens system.

I september i år gjorde polisen i Norrbotten en riktad insats för att kontrollera jägare i Kirunafjällen.  I samband med denna kraftsamling hittade polisen en älg som var på hängning. Älgen togs i beslag eftersom den saknade plombering, enligt polisen. En jägare i 50-årsåldern misstänktes för jaktbrott, skriver NSD.

Kammaråklagare Rickard Finnberg har dock beslutat att lägga ned brottsmisstankarna med motiveringen att jägaren har kunnat ge en förklaring till varför älgen saknade plombering.

 

Inget jaktbrott

– Det finns inget specifikt straff när man inte taggat älg och det kan per automatik inte anses som jaktbrott, säger åklagare Rickard Finnberg till Sameradion.

Älgjägaren tänker nu kräva ersättning för älgen som togs i beslag.

– De har ju förstört köttet som hängt i något slakteri sedan dess. Nu måste jag köpa kött i butiken, så det blir att kräva ersättning för det, säger jägaren till Sameradion.

Totalt misstänktes tre jägare för jaktbrott i Kiruna efter att oplomberade älgar upptäcktes i höstas. Men ännu har inget fall prövats av domstol.

Jägareförbundet i Norrbotten har varit kritisk till systemet med plombering och menar att det är mycket tveksamt om plomberingen gör någon nytta.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev