Länsstyrelsen i Värmland avslår ansökan om skyddsjakt i Hagfors och Munkfors kommuner, bland annat med motiveringen att vargarna i området inte kan anses orsaka mer skada än andra vargar. Foto (i hägn): Ingemar Pettersson

Ingen skyddsjakt på skadegörande vargar

Premium

Efter flera angrepp på hundar och får ansökte medlemmar i ett antal jaktområden i Munkfors och Hagfors kommuner om skyddsjakt på två vargar inom Skacksjöreviret eller andra revir i området. Länsstyrelsen väljer att avslå ansökan.

Den 9 juli angreps en sällskapshund av två vargar nära bebyggelsen i Ransäter. Ägaren som befann sig i direkt närhet till hunden lyckades avstyra attacken, som slutade med ett veterinärbesök och ett antal djupa sår efter vargarnas attack.

Det var en i en rad av incidenter och angrepp som jägarna i området anser tillräckligt allvarliga för att få skyddsjakt på två vargar.

 

Vill ha skyddsjakt på två vargar

Ser inget behov

Länsstyrelsen gör en annan bedömning.

Det anses som svårt att avgöra vilka vargar som genomfört angreppen. Reviren ligger tätt i området, och revirgränser kan förskjutas under sommaren. Länsstyrelsen räknar upp fyra tänkbara revir: Skacksjö 2, Forshyttan 1, Tjunken 2 och Salungen 2, vilket är revir som inventerats under vintern 2021/22.

Vid det senaste angreppet kunde inte dna styrka vilken varg som angrep hunden, och länsstyrelsen hänvisar också till Viltskadecenters tumregler som begränsar angreppsperioden till ett år.

 

Platser för angrepp och tänkbara revir i området.
Karta:Länsstyrelsen

Inte värre än andra

Länsstyrelsen avslår därför ansökan, med följande skrivning.

”Länsstyrelsen bedömer utifrån antalet angrepp per år att risken för angrepp på tamdjur och hundar inte är högre än ”genomsnittsreviret”. Länsstyrelsen bedömer inte Skacksjöreviret eller något av de närliggande reviren för att vara över genomsnittet benägna att angripa varken hundar eller tamdjur. Då hundar också ska hållas som att de är kopplade under den här tiden på året så finns det även en annan lämplig lösning. Enligt 23 a § jaktförordningen får skyddsjakt endast beslutas om ingen annan lämplig lösning finns. Ansökan ska därför avslås.”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev